Започваме чествания за 200-годишнината на Раковски

Красимир Каракачанов - заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, Боил Банов - министър на културата и генерал-майор д-р Груди Ангелов - началникът на Военната академия, обявяват плана за Националните чествания, посветени на 200 години от рождението на Г. С. Раковски.

 

Министрите Банов и Каракачанов обявиха плана за събитията

Филм за революционера, изложби и четения ще има през цялата година

Изложба с архива му в Националната библиотека

План за тържествата по случай 200 г. от рождението на Георги Сава Раковски представиха днес министрите на отбраната и културата на съвместна пресконференция във Военната академия. На нея присъстваха и началникът на Военната академия ген.-майор д-р Груди Ангелов и зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов. С видеовръзка се включиха и кметове на населени места, където ще се проведат тържествени събития.

Честването на революционера предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Стойков (Сава) Раковски, изложби на произведения на Раковски и срещи-четения, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, отворени врати във Военната академия и други мероприятия, които ще продължат през цялата 2021 г. в София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище, Раковски и др. Празненствата са под патронажа на Министерството на културата и Министерството на отбраната.

Няма българин, чието сърце да не трепне при споменаването на името на Георги Раковски, подчерта министър Банов. Той изтъкна че Министерство на културата активно работи с Военната академия по различни проекти, като по повод 200-ата годишнина “целта е да представим научни факти, които да поставят тази светла личност в центъра на развитието на съвременна България.” Министър Банов изказа надежда, че честванията ще бъдат началото на възраждането на личността на Раковски.

Познаването на Раковски и осмислянето на Раковски ще доведат до идеи и енергия, които ще бъдат полезни за България, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него самата легия на Раковски е олицетворение на общобългарската идея. Ако погледнете списъка на легионерите в Белград и в Първата и Втората българска легия, ще видите хора не само от днешните предели на България. Ще видите хора днешната Република Северна Македония, днешна Северна Добруджа и от онези части на Тракия, които днес не са в България. “Това, според мен, е първообразът на Българската армия,“ посочи министър Каракачанов. Той изрази надежда националните чествания да доведат до “по-сериозно познаване от бъдещите поколения на личността на един велик българин, който стои леко встрани или по една или друга причина е поставен в сянката на други свои съвременници, бих казал - незаслужено”.

Коментари

Задължително поле