Започват масови проверки на зелените сертификати във Варна

Полицаи и инспектори от РЗИ ще ловят нарушители

Инспектори от РЗИ и полицията започват масови проверки в молове, заведения и други обществени места, където входът е задължително със зелени сертификати. Акцията ще продължи до понеделник и е провокирана от множество сигнали, че се използват чужди сертификати, съобщи директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

Служителите в търговските обекти и заведенията нямат право да изискват лични документи за сверка, затова хора без сертификат лесно влизат с документ на познат от същия пол и на сходна възраст. С участието на полицията обаче проверките ще бъдат ефективни, предупреди Михайлова.

За последната седмица контролните органи във Варненско са направили 1372 инспекции, издали са 265 предписания и са съставили 36 акта за неспазване на противоепидемичните мерки. Два от тях са в заведения, а останалите - в градския транспорт, бензиностанции и други обществени обекти, отчете областният управител Марио Смърков.

Регионът остава в тъмночервената зона, като днес заболеваемостта бе 575 на 100 000 души. Само в една от 12-те общини - Бяла, всички ученици вече са в клас и без тестване, тъй като болните са 146 на 100 000. Само две от изследваните с щадящи тестове през седмицата общо 10 714 деца до 4 клас от 86 училища са дали положителен резултат за COVID-19, а сред проверените над 1200 педагози няма нито един заразен, отчете д-р Михайлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони