Започва благотворителна кампания за Болградската гимназия - първото българско средно училище

Благотворителна кампания в подкрепа на Болградската гимназия в Одеска област, Украйна, започва в общините от Сливенска област. Кампанията се организира по идея на областната администрация. Повод за набирането на средствата е получено писмо от директорката на гимназията Снежана Скорич, че учебното заведение се нуждае от технически пособия и оборудване, за по-добро качество на обучението.

В Сливен и Нова Загора общините ще организират благотворителни концерти със съдействието на училищата, като средствата от продажбите на билети ще бъдат предоставени за нуждите на Болградската гимназия. Дарителски каси на обществени места ще бъдат поставени в общините Твърдица. Ще бъде внесено предложение в местния парламент за отпускане на средства. Родното място на Георги Раковски - Котел, посвещава най-голямото и интересно събитие от културния си календар на кампанията. По време на фестивала "Багри, етноси и котленски килими" от 22 до 24 юни, който ще се проведе с участието на звезди от фолклорното изкуство, популярната музика и кулинарията, ще се набират и средства за гимназията. Още повече, че тя носи името на Раковски, който е с изключителни заслуги за основаването й.

Болградската гимназия е създадена през 1858 г. с указ на княз Никола Богориди, в Болград като център на българските села в Бесарабия. Тя е първото българско, средно училище. През първите четири десетилетия след 1878 г. там завършва образованието си бъдещият елит на тогавашна България - двама премиери, министри, академици, народни представители, инженери, генерали и полковници от Българската армия, кметове на София и големите ни градове и т.н.

Основателите на Българската опера в София, през 1908 г., са били все възпитаници на гимназията.

През септември Болградската гимназия "Георги С.Раковски" ще отбележи 160-годишния си юбилей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България