Започва второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Започна второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“, съобщават организаторите. Тя беше учредена под патронажа на кмета на Община Варна по повод 110 години от рождението на големия български писател, които се навършиха през 2019 г.

Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български език в предходната година.

Заявки за участие се приемат до 15 януари 2020 г. на имейл ddimov.nagrada@gmail.com. Право да номинират имат единствено издателствата, като всеки от тях може да кандидатства с до 2 родни и до 2 чуждестранни европейски романа от съвременни живи писатели, издадени на български език през календарната 2019 г. След подаване на заявките експертното жури отново ще определи петима финалисти, които ще бъдат обявени публично през март 2020 г.

Всеки от тях ще получи покана за лично участие във втората церемония по връчване на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“, когато ще стане ясно и името на победителя. Носителят на приза печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

Носител на първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е французинът Жером Ферари с романа „Проповед за падането на Рим“, за който авторът печели и „Гонкур“ през 2012 г. Другите четирима финалисти, които се състезаваха с Ферари през 2019 г., бяха руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ , българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“, литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол". Петте произведения бяха избрани от общо 39 романа – 28 български и 11 преводни, номинирани от 21 издателства, а наградата бе връчена в морската столица през май по време на фестивала „Варна Лит 2019“.

Коментари

Задължително поле