Започва обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Община Стара Загора получи одобрение на проекта за обновяване на Зоопарка. Стойността на договора е в размер на 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са финансирани от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020“. Предстои сключване на договор с фирмата, спечелила обществената поръчка. Символичната първа копка ще бъде през септември. Докато траят ремонтните дейности зооградината няма да работи. Част от животните ще бъдат преместени, обсъждат се варианти за временен подслон. Срокът за изпълнение на обновяването е 18 месеца, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Цели се пълно подобряване на състоянието на цялата зона на зоопарка, която да бъде в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Предвижда се изграждане на учебен център с експозиционна част.

Зоопаркът се намира в парк „Митрополит Методий Кусев“. Той е създаден през 1957 г. и е вторият в страната, след софийския. Площта му днес е 70 дка и е дом на над 400 животни от 80 вида от почти всички континенти. От 2014 г. има статут на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

Коментари

Задължително поле