Започва предизборната кампания за местния вот

Започва предизборната кампания за местните избори, които ще се проведат на 27 октомври. По данни на ЦИК право да гласуват на предстоящия вот по предварителните списъци имат 6 227 901 избиратели. В изборите са се регистрирали 66 партии и коалиции. Явяват се 1 254 кандидати за кметове на общини, 5 059 кандидати за кметове на кметства и 460 кандидати за кметове на райони.

Най-много са кандидатите за кмет на община в София - 19. В Пловдив са 14. В 397 кметства има само по един кандидат. Данните все още не са окончателни, защото има решения, които се обжалват, предупредиха от ЦИК.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. За този период гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Изборният кодекс предвижда още предизборната кампания да се води на български език.

Коментари

Задължително поле