Започва пръскането срещу комари по поречието на река Дунав

Започва пръскането срещу комари по поречието на река Дунав. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез инсектицидна обработка на засегнатите площи по цялото поречие на реката.

Пръскането бе отложено, след като преди седмица премиерът Бойко Борисов нареди да започне борбата с комарите по поречието на реката, но се оказа, че не са доставени подходящи репеленти и пръскането е невъзможно.

В сряда на заседанието на Министерския съвет бе решено държавата да отпусне допълнителни 2 милиона лева за борба с комарите.

Първото пръскане против комари ще бъде в Община Козлодуй. Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети от селскостопанската площадка в село Гложене.

Предвижда се да има авиационно третиране за масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че при пръскане срещу инсектициди е необходимо пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите. За предстоящото пръскане общинската администрация в град Козлодуй организира информирането на пчеларите.

Коментари

Задължително поле