Започва разследване за безстопанственост в болницата във Велико Търново за период от преди 8 години

Разследвания в шест болници, сред които и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, започва прокуратурата. Това съобщи говорителката на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. Разследващите влизат в лечебниците в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и в Кърджали. Прокуратурата ще нищи и спешния център "Пирогов", стана ясно от изявлението на ВКП.

След като гръмна новината, репортер на "Труд" потърси за коментар директорът на областната болница в старата столица д-р Стефан Филев.

"Нямам представа за какво разследване става дума. Никой не е идвал на проверка в болницата, нито пък е изискана от нас някаква документация. Злоупотреби за безстопанственост бяха засечени пре предишното ръководство на здравното заведение, за което бе алармирана прокуратурата", каза д-р Филев.

По-късно се разбра, че настоящата проверка е за период от 2010 година. Скандали тресяха здравното заведение в старата столица, когато бе ръководено от неврохирурга д-р Людмил Гецов. Срещу него имаше няколко досъдебни производства. Прокурорските проверки от времето на управление на д-р Людмил Гецов продължават вече години. Разследванията са за нарушения по обществени поръчки за скъпа медицинска апаратура.

В единия случай бившият директор наел модерен инструментариум от дружество, регистрирано на неговия адрес в Лясковец, като наемът за 36 месеца бил 740 344 лв., а закупуването на нови апарати щяло да излезе 570 000 лв. на болницата. За целия срок на договора сумата възлиза на 1,8 млн. лв. във вид на наеми за 6 години. Втората поръчка е от 5 март 2013 г. При нея великотърновската болница е възложила ремонт за 259 645 лв. на русенско дружество, чийто управител преди това бил назначен от д-р Гецов за зам. изпълнителен директор на болницата с работно време от 2 часа на ден.

Финансов одит през 2015 г. пък констатира близо 100 000 лв. вреди, а документите бяха дадени на прокуратурата. Водиха се и граждански дела между новото ръководство на МОБАЛ и д-р Гецов по обжалване на наказателни постановления. Болницата заведе дела за над 80 000 лева наложени глоби при проверките от времето на предишния началник. Новото ръководство на болницата спечели почти всички и си извади изпълнителни листове за събиране на парите от д-р Гецов.

Разследването около финансовите дейности по времето на неговото управление на лечебницата бе забулено в мистерия.

“Тези проверки все още не са приключили и са на производство. Разследванията не са срещу конкретно лице”, заяви говорителят на окръжната прокуратура във Велико Търново Катерина Лещакова.

Репортер на „Труд” разбра, че случаят се поема от Софийска градска прокуратура , която изземва всички материали събрани по казуса и продължава разследването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони