Започва срещата между Тръмп и Юнкер във Вашингтон

В този час в Белия дом започва ключовата среща между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп. Юнкер е на посещение във Вашингтон в опит да намали напрежението между ЕС и САЩ и да предотврати избухването на търговска война, предаде БНТ.

Отношенията между двамата през последните месеци са обтегнати. Юнкер е сред най-големите критици на търговската политика на Тръмп. Той нарече "глупост" налагането на мита върху вноса на европейска стомана и алуминий. Американският президент пък обяви ЕС за враг на Америка заради ответните мита върху американски стоки. И заради, които американските фермери протестират.

Очаква се председателят на Еврокомисията да се опита да убеди американския президент да оттегли приетите мита върху европейска стомана и алуминий. Друга идея на Брюксел е двете преговарящи страни да сключат споразумение за безмитен внос на американски автомобили в Европа и на европейски в Америка. Европа обаче се готви и за негативен развой и за облагането на европейските автомобили с много по-високи мита - до 25 процента.

Самият Тръмп обяви в тритър, че ще предложи на ЕС отпадането на всички мита и тарифи в търговията:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка