Съдят управителка на фирма, измамила петима с фиктивни продажби на видеокарти

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Над 1 тон продукти е първото дарение за общинската хранителна банка

Изправят на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец Обвинителният акт срещу водача е внесен от Окръжната прокуратура във Велико Търново

Консулът ни в Хага събирал „такса“ коронавирус, уволниха го По 5 евро от българите, 10 - от чужди граждани

Мним доктор „ужилил“ старица с 1500 лева за лечение на брат и от коронавирус Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор делото за телефонната измама

Нови 43 досъдебни производства за нарушаване на карантината са под спецнадзора на Апелативната прокуратура в Търново Образуваните до момента дела са общо 91

За над 250 млн. лв. са почивките, резервирани през туроператори Повече от 200 000 души са засегнати от анулирани ваканции по време на извънредното положение

Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов дари 200 предпазни шлема на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград

Трима от Сливен нарушиха карантината, двама отиват на съд по бързото производство

Коронавирусът е убил 3800 души в Иран

Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигури специалисти за оплаквания извън коронавируса

Установиха двама рекордьори по превишена скорост в Сливен

МВР издирва двама агресивни мъже във връзка с извършено престъпление

Путин пожела на Борис Джонсън бързо оздравяване

Започва традиционното обучение на студенти по медицина от ромски произход

Снимка: Архив

За девета поредна година от 25 до 28 юли Центърът за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново организира обучение по застъпничество за студенти от ромски произход, обучаващи се в в медицински университети в цялата страна. Инициативата е част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт „Отворено общество” – София.
По време на обучението студентите ще се занимаят с проблемите в сферата на ромската интеграция, здравеопазването и здравната реформа. Те  ще изразят и своята позиция по проблемни въпроси; ще обсъждат как може да се преодолее насилието в професията, как да се спре агресията срещу здравните работници и какво е това, което все още издига бариери между ромската общност и здравната сфера. Лектори ще са проф. Татяна Дронзина, Лало Каменов от Комисията за защита от дискриминация и др.
Ще участват 35 младежи, част от които вече са завършили образованието си и работят в различни медицински учреждения.  През втория ден от обучението студентите ще се потопят в теренната работа, която тази година ще се осъществи в с.Раданово и гр. Дряново. Те ще проучат какви са основните проблеми, с които се сблъскват жителите на тези населени места в достъпа си до качествени здравни услуги и ще се опитат да бъдат модератори на процеса, в който медици от общността могат да помогнат за решаването на проблемите, за повишаване на мотивацията за развитие и въобще – да бъдат белите лястовици в общността. Предвижда се и среща с представители на местната власт.
Съпътстващо събитие ще бъде изложбата „Обърни представите“, която ще бъде открита на 27 юли около паметник Асеневци и Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново. Посветена е на Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицински университети и колежи, която пpeдocтaвя възмoжнocт нa млaди, oбpaзoвaни и cилнo мoтивиpaни млaдeжи oт poмcки пpoизхoд дa paзвивaт cвoитe знaния и пpoфecиoнaлeн oпит в cфepaтa нa здpaвeoпaзвaнeтo.
„Камерата обръща образите на обратно. Същото е и с човешкото око – върху ретината нещата са обърнати надолу, а мозъкът ни ги преобръща и ги поставя в „правилната посока“ нагоре. Предразсъдъците са в главите ни и променят начина, по който възприемаме света. Студентите ще покажат как можем да обърнем представите – не само чрез снимки, но и чрез силата на театралните техники. Откриването на изложбата ще е съпътствано от флашмоб, който нарекохме „Ключове …“ Надяваме се по този начин да дадем повече ключове, с които всеки да отвори по още една врата в себе си „, казват от Център „Амалипе”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.