Започва традиционното обучение на студенти по медицина от ромски произход

Снимка: Архив

За девета поредна година от 25 до 28 юли Центърът за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново организира обучение по застъпничество за студенти от ромски произход, обучаващи се в в медицински университети в цялата страна. Инициативата е част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт „Отворено общество” – София.

По време на обучението студентите ще се занимаят с проблемите в сферата на ромската интеграция, здравеопазването и здравната реформа. Те  ще изразят и своята позиция по проблемни въпроси; ще обсъждат как може да се преодолее насилието в професията, как да се спре агресията срещу здравните работници и какво е това, което все още издига бариери между ромската общност и здравната сфера. Лектори ще са проф. Татяна Дронзина, Лало Каменов от Комисията за защита от дискриминация и др.

Ще участват 35 младежи, част от които вече са завършили образованието си и работят в различни медицински учреждения.  През втория ден от обучението студентите ще се потопят в теренната работа, която тази година ще се осъществи в с.Раданово и гр. Дряново. Те ще проучат какви са основните проблеми, с които се сблъскват жителите на тези населени места в достъпа си до качествени здравни услуги и ще се опитат да бъдат модератори на процеса, в който медици от общността могат да помогнат за решаването на проблемите, за повишаване на мотивацията за развитие и въобще – да бъдат белите лястовици в общността. Предвижда се и среща с представители на местната власт.

Съпътстващо събитие ще бъде изложбата „Обърни представите“, която ще бъде открита на 27 юли около паметник Асеневци и Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново. Посветена е на Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицински университети и колежи, която пpeдocтaвя възмoжнocт нa млaди, oбpaзoвaни и cилнo мoтивиpaни млaдeжи oт poмcки пpoизхoд дa paзвивaт cвoитe знaния и пpoфecиoнaлeн oпит в cфepaтa нa здpaвeoпaзвaнeтo.

„Камерата обръща образите на обратно. Същото е и с човешкото око – върху ретината нещата са обърнати надолу, а мозъкът ни ги преобръща и ги поставя в „правилната посока“ нагоре. Предразсъдъците са в главите ни и променят начина, по който възприемаме света. Студентите ще покажат как можем да обърнем представите – не само чрез снимки, но и чрез силата на театралните техники. Откриването на изложбата ще е съпътствано от флашмоб, който нарекохме „Ключове ...“ Надяваме се по този начин да дадем повече ключове, с които всеки да отвори по още една врата в себе си „, казват от Център „Амалипе”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование