Започна поредният протест срещу агресията в Габрово

Снимка: Архив

Участниците са над 2000 души, мерките за сигурност са засилени

При засилени мерки за сигурност в Габрово започна поредният протест срещу агресията.

Централният площад пред сградата на Общината вече е изпълнен с хора, както и съседните улици. Участниците са може би над 2000 души, предава БНР.

Очакванията за масово присъствие на участници от други градове на страната не се оправда поне засега.

Градът е под засилено полицейско присъствие. На ключови места има бусове на жандармерията. Към площада продължават да прииждат хора. На символични КПП-та те се проверяват, тъй като, както стана ясно по-рано днес, вчера са задържани боксове и метални палки от 7 младежи, които са имали намерение да участват в протеста. Очаква се по-късно да се присъединят и още хора.

МВР е взело необходимите мерки, за да не се стига до грубо нарушаване на обществения ред в Габрово, съобщи на извънреден брифинг по-рано днес директорът на дирекция „Жандармерия“ ст. комисар Красимир Добрев.

Вероятно е в протеста да се включат и хора от други градове. В социалните мрежи се появи информация, че ще пристигнат и рокери.

Няма сигнали за готвени провокации, посочи пред журналисти старши-комисар Красимир Добрев - директор на Дирекция „Жандармерия“.

По данни, изнесени от него, в протеста снощи са се включили 700-800 души. Не са регистрирани инциденти и груби хулигански прояви. Жалби за прекомерна употреба на физическа сила не са постъпвали, посочи комисар Добрев по повод сблъсъците между жандармерия и демонстранти в четвъртък вечерта.

„Ние не сме тук, за да нагнетим допълнително напрежението, а да осигурим нормален обществен ред и спокойствие на гражданите“, подчерта той.

За запазване на спокойствието и реда в Габрово още веднъж призова кметът на Габрово Таня Христова.

„Подобни теми да не се използват за политически цели. Това е изключително опасно“, апелира тя.

Днес е четвъртият ден на протести в Габрово, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в магазин.

Недоволство сред протестиращите предизвикаха действията на жандармерията в четвъртък вечерта, когато пострадаха журналисти и една жена.

Ренета Енчева разказа, че в групата им имало 10-годишно дете. По време на сблъсъците го прегърнала, за да го защити и понесла удари от полицейски палки.

„Когато попитах защо ме удрят, казаха какво правиш там с детето. Носихме голямо знаме, взеха го и го хвърлиха на земята. Мисля, че полицията се опитва да наплаши хората, за да се откажат от протестите“, каза тя.

Напрежението в Габрово ескалира, след като роми нанесоха побой на продавач в магазин в неделя вечерта.

Протестът снощи премина без инциденти.

Напрежението в Габрово доведе вчера до оставката на директора на областната полиция старши комисар Борислав Бончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България