Започна разпоредителното дело срещу Баневи

Баневи в съда. Снимка: Денислав Стойчев, Архив

Започна разпоредителното дело срещу семейство Баневи. През август прокуратурата завърши с разследването и внесе обвинителния акт срещу Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Днес в специализирания съд се явиха и тримата обвиняеми, като Николай Банев беше докаран с белезници. Евгения е на свобода срещу подписка по здравословни причини.

Обвиняемите се явиха със седем адвокати, които се опитаха са докажат, че в повдигнатите обвинения няма конкретика кой кога и какво е извършил. Те се оплакаха, че призовката Банев е получил в килията си 4 дни преди делото, два от които са били събота и неделя.

Защитниците попитаха защо е била необходима европейска заповед за арест и защо подзащитните им са били арестувани на летище, а не на адрес. Прокуратурата отговори, че те не са намерени на адреса, където са се водели и затова е издадена европейска заповед за арест. По тази заповед те са били засечени на летището във Франция и затова са били арестувани там.

Евгения Банева се оплака отново от условията в следствения арест, за което била пуснала жалба в Страсбург. Тя каза, че Николай Банев й е казал, че килията в затвора, където той се намира в момента е даже по-зле от тази на "Г. М. Димитров". Банева заяви още, че в момента има заплаха да отвлекат децата й заради публикации в медиите относно имотното й състояние и снимки на имението й.

В 14.30 ч. съдът ще обяви дава ли ход на делото.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право