Започна срещата на Борисов с президента на Египет (СНИМКИ)

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Египет Абдел Фатах Ал Сиси.

Очаква се основен акцент на разговора между двамата да бъдат доставките на природен газ. Борисов и генерал Сиси рапочнаха разговор по темата в Ню Йорк по време на сесията на ООН в края на септември.Тогава премиерът ни подчерта, че България гледа на Египет като потенциален доставчик на природен газ. „Имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър“, съобщи Борисов.

Борисов вероятно ще постави и въпроса за спирането на потоците мигранти от Северна Африка към Европа. Последната идея на ЕС е да бъдат изградени приемателните центрове за мигранти на територията на Северноафриканските държави.

От 18 г. български премиер не е бил на посещение в Египет.

По данни на Министерството на икономиката стокообменът през последните две, три години утвърждава Египет като един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент. България полага последователни усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството. В периода 2007 г. до 2016 г. стокообменът е в постоянен възход, достигайки в края на 2016 г. - 707.4 млн. щ.д. До края на 2015 г. търговското салдо е положително за България. Като през 2017 г. стокообменът достига 1036 млн. щ.д.

Коментари

Задължително поле