Заради страх: Хората пътуват с коли, вместо със самолети

От ИАТА прогнозират тенденция за възстановяване на въздушния транспорт през втората половина на годината, но са категорични, че международните полети ще останат нестабилни. 

84 милиарда долара ще загубят авиопревозвачите през 2020 г., прогнозират от международната асоциация за въздушен транспорт

Пуснаха билети по 10 евро за ден

През последния месец все повече хора предпочитат да пътуват с кола до избраната дестинация за работа, бизнес или туризъм вместо със самолет. Причината е страхът от отменени полети или отново затворени граници във връзка с епидемията от COVID-19. Затова и хората предпочитат да не влагат предварително парите си в самолетни билети, които може да не използват впоследствие, обясниха за „Труд“ туроператори, които предлагат индивидуални пътувания. Още повече, че има и клиенти, които чакат въздушни превозвачи да им върнат парите от февруари насам, обясниха тенденцията специалистите. Затова и българи, връщащи се за лятна почивка у нас от Германия и Австрия са склонни да пътуват няколко дни и хиляди километри с кола, но да имат възможност за реакция в последния момент, обясниха специалистите . В същото време нашенци, избрали за лятна ваканция по отдалечени от границите ни острови в Гърция, предпочитат да стигнат до атинското пристанище Пирея с автомобил и да пътуват 800 км, дори и това да им излезе по-скъпо, вместо да разчитат на полетните разписания.

Заради отливът авиокомпании вече предложиха промоции на самолетни билети при цени от 10 евро в посока, но само за закупилите през същия ден, спонтанно и без предварително планиране, с ясното съзнание, че може и никога да на се възползват от предплатения полет.

Според оценки на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) само през 2020 г. загубите на авиопревозвачите заради последиците от COVID-19 ще са на стойност 84 млрд. Долара. Част от компаниите вече се принудиха да закриват подразделение, да продават самолети, да се отказват от планирани покупки, да търсят помощ от държавата и дори да фалират. Статистиката за април показва, че полетите да месеца са намалели с 98 на сто спрямо същия период на 2019 г., като повечето осъществени въздушни курсове са били товарни или медицински.

Коментари

Задължително поле