Засилват охраната в сградата на спецсъда и спецпрокуратурата

Пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша шефа на Главна дирекция "Охрана" Георги Жеков и обсъди резултатите от доклад за това как се охраняват сградите на съдебната власт в цялата страна. Изслушването бе поискано след като в края на април на паркинга пред сградата на специализирания съд на столичната ул. "Черковна" подсъдим за дрога нападна свидетел по делото срещу него, а инцидентът показа пропуски в работата на служителите от ГДО.

Жеков каза, че в деня след въпросния инцидент са предприети мерки за засилване на охраната на сградата. Предстои да бъде монтиран нов скенер, който да проверява всички влизащи в сградата лица. Ще се осигури и запис на камерите за видеонаблюдение. В момента само някои камери работят и не правят запис, а само наблюдение. Всички служители ще паркират автомобилите си в подземния паркинг на сградата, за да може да се освободи периметър във вътрешния двор на сградата, а автомобилите на граждани ще бъдат щателно проверявани като ще се следи и записва номера и марката на автомобила.

Според главния прокурор автомобилите на паркинга трябва да се проверяват и с металдетектор. В страната се охраняват общо 261 сгради на съдебната власт, става ясно от доклада. 175 от тях се пазят от жива охрана, което е около 70%. 52 сгради не се пазят от жива охрана, а сигурността е делегирана на частен СОТ с договори.

"Охраната е ваше задължение, което не можете да прехвърляте чрез договор на частни охранителни фирми. Удобно е избрана една фирма за всички 5 апелативни района", заяви категорично главният прокурор Сотир Цацаров. Той разкритикува остро начина, по който се пазят сградите на съдебната власт и служителите, които работят в тях.

Основният проблем според Жеков е ограничения бюджет и малкия щатен брой за служители, ангажирани с охраната. "Ние сме в глуха улица без изход. Поставени сме в патова ситуация. Щатът и бюджетът са реалности, които не можем да избегнем. А сигурността в крайна сметка е скъпа услуга", заяви Жеков. Той обясни, че СОТ реагира при сигнали в малки населени места, в които няма служител на ГДО.

Създадена е организация дежурен да бъде изпратен незабавно, а ГДО охраняват периметъра до пристигането на екип. По думите му, системата работи и тежки инциденти няма, но призна, че от гледна точка на сигурността тази система не е най-ефективното решение. Заради това има и засилено взаимодействие с местните структури на МВР. Според Цацаров обаче докато пристигне дежурен екип от ГДО, МВР отдавна ще е започнало оглед и досъдебно производство. Той е категоричен, че ако не беше инцидентът пред спецсъда, нямаше да се стигне до затягане на мерките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право