Застрахователят за катастрофата край Своге: Това пътуване няма характеристиките на обществен превоз

Преместването на катастрофиралия край Своге автобус. Снимка: Денислав Стойчев

"Това не е обезщетение, а част от административна процедура, за да не бъдем допълнително наказани, ние оспорваме принудителна административна мярка", заяви Стоян Проданов изпълнителен директор на застрахователното дружество, в което са били застраховани местата в катастрофиралия край Своге автобус, по БТВ.

Вчера стана ясно, че са получени скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията.

Пламен Златанов - родител на починал в катастрофата край Своге, отбеляза, че това за близките е шокиращо и скандално.

"Ние по никакъв начин не сме изплатили обезщетение, така че това не бива да бъде асоциирано с обезщетение", отбеляза още Проданов. "Платили сме принудителната административна мярка, която обжалваме", категоричен беше той. След представяне на доказателства ние ги разглеждаме и преценяваме дали да изплатим обезщетения или да произнесем законен отказ. В законния срок сме произнесли отказ, а КФН може да ни препоръча, не може да ни задължи, каза още Стоян Проданов.

"Нашето становище е изградено на база на това, че застраховката Злополука в обществения транспорт покрива определени рискове, но ние смятаме че това пътуване няма характеристиките на обществен превоз. Той може да бъде извършван по регулярна линия, може да бъде извършван на случаен или специализиран, но всичко това е извън характеристиките на това пътуване", категоричен беше Стоян Проданов.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, посочи в отговор, че може би възрастните жени от Световрачане са стопирали автобуса. "Излиза, че това едва ли не е споделено пътуване, това са несериозни неща", коментира още Тодоров. По думите му дори и да има нарушение от фирмата, която прави пътуването, то е нарушение на транспортното законодателство, имаме издадена застраховка, въпросната фирма не е случайна, тя има издаден лиценз.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България