Затварят предприятия за алкохол заради камери

Сроковете за поставяне на камери в данъчните складове са по-кратки от времето, необходимо на фирмите доставчици.

Фирмите доставчици няма да се справят със съкратените срокове

Бизнесът иска среща с премиера Бойко Борисов

В малките селища няма бърз интернет

Производители на акцизни стоки - алкохол, цитари и горива, може да бъдат затворени заради кратките срокове за поставяне на камери за видеонаблюдение. Затова от БСК изпратиха посмо до премиера Бойко Борисов, с което отправиха молба за среща със засегнатите браншове, на която да бъде обсъден ефективният контрол в данъчните складове, без това да предизвиква сътресение на пазара.

От Националната лозаро-винарска камара като браншова асоциация искаме да има видеонаблюдение, но сроковете, които бяха променени чрез Закона за здравето, станаха прекалено кратки, каза за “Труд” председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски. В България има над 300 акцизни склада и не мислим, че фирмите доставчици ще могат да се справят. Затова искаме среща с премиера, за да можем да му покажем офертите, които сме получили за доставка и монтаж, допълни той. “Специално за нашия бранш сроковете са 60 дни за доставка и между 55 и 70 дни за монтаж. А ако до три месеца не поставим видеонаблюдение няма да имаме право да работим и ще трябва да затворим”, каза Чорбаджийски.

Друг проблем е изискването данъчните складове да имат онлайн връзка с Агенция “Митници” от 50 мегабита в секунда (Mbps) гарантиран интернет. От телекомите са обяснили, че това може да бъде осигурено при перфектна 4G мрежа. То тя е налична в големите градове, а има складове в малки населени места, до които интернетът е много слаб.

Коментари

Задължително поле