Затворената граница на ГКПП "Илинден" - "Ексохи" оставя хора без препитание, на "Кулата" - "Промахон" двойни проверки

От тази нощ Гърция напълно затвори границата си при пункта ГКПП "Илинден" - "Ексохи" и пренасочи целия трафик през "Кулата" - "Промахон". Засега заповедта за ограничението е до 4 август, но местните хора от пограничния гоцеделчевски район не вярват на гръцките „иновации“.

От района на Гоце Делчев стотици хора преминават всеки ден през ГКПП "Илинден" - "Ексохи", за да ходят да работят по гръцките полета около Драма. Надница от 25 евро ги е привлякла, както и близостта до селата им. Сутрин пътуват, работят и вечер се връщат. Затворената граница сега оставя тези хора без препитание. Те нямали сметка да наемат там квартири и да остават, защото разхода ставал голям.

В района на Гоце Делчев има и доста фирми, чиято продукция с тирове се изнася към Гърция. Сега те ще трябва да заобикалят и да преминават през Кулата, което оскъпява и удължава пътя им.

Затова и на ГКПП "Кулата" опашката от тирове стига до 8-9 километра.

Колони от автомобили няма, но и българи пътуващи за море в Гърция няма. Пътуват семейства с резервации от преди месец.

А на "Промахон" не спират с проверките. Дори да покажеш PCR тест, който е отрицателен, здравни екипи отново избирателно вадят автомобили от колоната и правят отново тест на пътуващите. Тези проверки костват поне по половин час забавяне в трафика. В момента предимно румънци активно пътуват към южната ни съседка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България