Затварят ГКПП "Илинден" - "Ексохи" до 4 август

От тази нощ в 00.00 ч. до 4 август в 00.00 ч. временно затваря ГКПП Илинден-Ексохи за всички пътуващи по съществени и несъществени причини, без изключение. Няма да се пропускат в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили.

Пътникопотокът се пренасочва основно през ГКПП Кулата-Промахон.

От 00.00 ч. на 22.7.2020 г. до 04.08.2020 г. се разрешава влизането на граждани в Р. Гърция по т.нар. съществени причини (служебни, здравни, семейни) през сухопътна граница с България единствено през ГКПП "Кулата-Промахон" и през ГКПП "Маказа-Нимфеа". Пътуванията се доказват със съответните документи. За тази категория пътници е задължителен QR код и е препоръчително да имат РCR тест за коронавирус.

„Ситуацията със собственици на имоти е деликатна. За тези, които живеят постоянно в Гърция и могат да го докажат, ако притежават например европейска карта за пребиване или друг документ, от който да е видно, че живеят постоянно в Гърция, не е необходим  РCR  тест. Ако обаче пребивават сезонно, тогава е необходим  РCR  тест. Тъй като казуса е променлив, препоръчително е да имат направен тест”, съветват юристи.

Влизането в Гърция на туристи остава възможно само през ГКПП "Кулата – Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигане в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, както и номер на паспорт или лична карта на пътника.

До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес https://travel.gov.gr

Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно ден преди пристигането им в страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа