Затвориха за туристи втората по големина скала в света

Улуру е свещена за местните аборигени

От днес вече никой няма да може да се качи на знаменитата австралийска скала Улуру. Тя е затворена по молба на местните аборигени, които считат Улуру за свещено обиталище на духове. Стотици се качиха на върха в последния ден, в който можеше да се покори свещената скала, съобщи БТВ. След като си тръгнаха, властите махнаха металното въже, помагащо при изкачването.

Улуру се извисява на 350 метра над идеално гладко плато и е сформирана от уникален червено-оранжев каменно-пясъчен монолит, който сменя цвета си според времето. В пукнатините пък има скални рисунки.

За туземното племе анангу скалата е свещена и те отдавна са против туристите да се качват на нея. Племето я обикаля отдолу и няма нищо против и желаещите да я видят да го правят.

През 2017 г. бе обявено, че Улуру ще бъде затворена за разходки и изкачване. Тогава само 16% от туристите я покоряваха, но в последните дни потокът от желаещи е голям. Освен духовното значение на мястото, решението да се затвори достъпът до върха на скалата е взето и заради опазване на околната среда и безопасността на самите туристи. Има десетки смъртни случа на върха на скалата, някои са падали в пукнатините или са умирали от обезводняване на силното слънце - температурата на върха може да достигне 47 градуса по Целзий.

Коментари

Задължително поле