Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Скандал за пари в основата на разстрел на бизнесмен във „Фондови жилища“

Руският флот следи ракетен кораб на САЩ, навлязъл в Черно море

Ново земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси турско-иранската граница

Арестуваха управителя на общинската болница в Раднево

Веригата Lafka затваря обектите си (обзор)

Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас

В Бродилово не „тричат“ кучетата

МВФ: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Финансистът Петър Чобанов пред “Труд”: Коронавирусът вещае криза за еврозоната

Затвор за търговци на нелегални горива (обзор) Всеки ден пишат доклади има ли бензиностанции, които продава без дължимите акциз и ДДС

МВР проверява сигнал на петролната и газова асоциация за нередовни обекти

Чрез видеонаблюдение въвеждат 100% контрол върху пристанищата

Очакват в рамките на няколко месеца съществени резултати и при бензина и дизела

“Моят най-колегиален съвет към всички бензиностанции е да си приведат бизнеса в “бяло”. Тези, които не се съобразиха с това от цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите”. С тези думи премиерът Бойко Борисов обясни, че нелегалните бензиностанции са следващите, които ще попаднат под прицела на институциите. “Прокурорите, митниците, данъчните, полицаите, всички работят активно по места и резултатите са видни. Всички работим да се изсветли бизнеса”, допълни премиерът.

“Има огромна съпротива срещу нововъведенията. Доста се направи през тези години и това са стотици милиони повече в бюджета. С това се дава възможност за увеличение на заплатите”. Така премиерът приветства добрите резултати в борбата със сивата икономика и спада на контрабандата на цигари до 4,4%. Тези данни бяха представени от петте тютюневи компании, обединени в “Инициатива срещу незаконната търговия”. Всяко тримесечие те представят данни от проучване за контрабандата на тютюневи изделия, направено на базата на празните цигарени кутии в страната.

“Политическата воля е важна, но е важно, че институциите направиха капацитет, за да вършат тази работа”, каза още премиерът. “Днес имам съвещание с областните дирекции, които всяка вечер дават справка какви контрабандни стоки са задържани. По същата схема контролират и горивата. Всеки икономически полицай всяка вечер пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция (ние не ги делим), която продава контрабандно гориво”, каза Борисов.

“Всеки иска вместо 6 лв. да даде 3 лв. за кутия цигари, ама същите хора искат пенсиите и заплатите да се увеличават”, заяви премиерът Борисов.

По думите му скоро ще излезе наредбата за видеонаблюдение на пристанищата и много хора от бранша започнали да “скърцат”. “Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум и да имаме 100% контрол върху пристанищата и търговията след това. Убеден съм, че в рамките на няколко месеца ще има резултати и при горивата”, каза още премиерът. Той апелира към асоциациите в сектора на горивата, по примера на цигарения бизнес, да се свържат с НПО-та и да направят проучване на сивия сектор.

Борисов допълни, че освен за по-добра събираемост в бюджета от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други стоки. “Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите в бюджета са с 50% повече – от 29,4 млрд. на 43,9 млрд. лв.”, обясни премиерът Бойко Борисов.

 

Вътрешният министър Младен Маринов предлага

Бонуси за разкрито незаконно производство

Младен Маринов

“Имаме подадени сигнали за съмнителни бензиностанции от страна на Българската петролна и газова асоциация, но все още тече проверка по случая, така че не мога да разкрия повече детайли. Но така или иначе ние от три години ежедневно проверяваме по десетки бензиностанции” заяви вътрешният министър Младен Маринов.

“По искане на Българската петролна и газова асоциация беше направена среща, обсъдихме проблемите и съответно те ни подадоха сигнали, които смятат, че ние трябва да проверим”, обясни Маринов. Той уточни, че основната тема на срещата са били възможностите за надграждане на системата за противодействие на контрабандата. Междувременно Маринов предложи финансови стимули за полицаите, които разкрият контрабандна търговия или производство.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров: Разбиването на сиви фабрики даде резултати

Сотир Цацаров

“Искам да отбележа два момента в борбата с нелегалната търговия – първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари. Така че тази цифра – 4,4%, е най-ниската досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод проучването за контрабандата на цигари.

 

С 4,4% от пазара

Рекордно нисък дял на контрабандата на цигари

С най-добър резултат сме от 18 страни в ЕС

Karelia е най-фалшифицираната марка цигари, следва я Marlboro.

Рекордно нисък дял от 4,4% на контрабандните цигари в стараната отчетоха тютюневите компании. Макар и минимално, делът на контрабандата на цигари бе нараснал през третото тримесечие на 2018 г., показва предходното проучване, направено на базата на намерени празни кутии от цигари. Тогава ръстът беше с 0,6%, а общо нелегалният пазар на цигари достигна 5,3%.

През последното тримесечие на 2018 г. обаче се отчита намаление на дела на контрабандата с почти 1% спрямо третото тримесечие и с цели 2,2% на годишна база.

Ниското ниво на контрабанда с цигари в страната остава устойчива положителна тенденция вече три последователни години.

България е с най-ниско ниво на потребление на контрабандни цигари от 18-те страни от ЕС, за които са отчетени данни за четвърто тримесечие на 2018 г., като дори средният дял за Европа остава 10%.

Във Франция той е 29%, като расте с 9% за година. В други европейски държави като Полша, Белгия, Австрия и Естония има почти тройно по-голяма нелегална търговия с цигари отколкото в България.

Устойчиво ниските нива на незаконна търговия с цигари у нас се потвърждават и от данните за ръст на бюджетните приходи от акциз до рекордни нива. През 2018 г. събраният акциз от тютюневи изделия надхвърли 2,5 млрд. лв., което е 49% от всички акцизни приходи в държавния бюджет.

 

В Добрич са най-коректни

Хасково и Плевен рекордьори по кутии без бандерол

В Ямбол и Бургас контрабандата на цигари намалява

Хасково и Плевен са рекордьори по потребление на нелегални цигари като там контрабандата е съответно 12% и 10,7%, показва прочуването. С 1,3% нараста делът на контрабандните цигари в Хасково за три месеца, а в Плевен с 0,6%. В Дупница контрабандните цигари заемат 8% от пазара, като делът им се увеличава двойно, докато в Перник делът им достига 9,3%, което обаче е намаление с цели 6,7%. В средата на класацията са Варна, София, Враца и Шумен, където нелегалните цигари варират от 3% до 4% от пазара, без съществени изменения.

В Ямбол, Пазарджик, Сливен и Бургас контрабандата на цигари намалява, като в първите два града понижението е до 3,3%, а във вторите два до 2,7%. Най-нисък е делът на нелегалните цигари в Асеновград, Габрово (по 2%) и Добрич (1,3%). Най-много нелегални цигари се внасят от Турция и Сърбия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ако искат по-лесно да ловят контрабандата на горива, да видят кои фирми имат търговия на дребно /бензиностанции/ и продават също и безакцизно – примерно зареждат /бункероват/ кораби. Явно става дума за речни съдове които горят газьол, щото морските гълтат мазут. И е желателно проверката да не приключи само до джоба на местния партайгеносе…

  2. Чак сега ли се сети. След 10 години управление. Тъпан. Пълен тъпан ни управлява

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.