Затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове

В световен мащаб затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове, взети заедно. Това заяви в понеделник началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“ проф. Здравко Каменов по повод четвърти март- Световният ден за борба със затлъстяването.

Двама от трима българи са с наднормено тегло или 61,7 % от населението на България, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). По този тревожен показател страната ни е на 10-то място в Европа. Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабета, чернодробни проблеми и редица други.

Основните причини са липсата на движение, храненето с висококалорични храни и бързото ядене.

„Детското затлъстяване е един от най-сериозните ни проблеми. Ако от малко детето е с наднормено тегло, много трудно ще го коригира в напреднала възраст и по-бързо може да развие проблеми с кръвното налягане, сърдечно-съдовата система и диабет“, заяви за „Труд“ проф. Каменов. Според него е много важно родителите да внимават какво ядат децата им, да им дават добър пример за това и да ги карат да спортуват.

Специалистът съветва хората с наднормено тегло да вземат под внимание проблема си и да се обърнат към медицинско лице. „Първо да разговарят с личния си лекар, може да се обърнат и към диетолог или ендокринолог“, каза още проф. Каменов. Той съветва да се спазват хранителни режими чак след консултация със специалист и да се внимава с диети, тъй като често при тях има йо-йо ефект.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве