Затягат контрола върху горивата

Председателят на комисия за наблюдение на приходните агенции Емил Димитров връчи плакети на министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Младен Маринов, както и на главния прокурор Сотир Цацаров за резултатите от борбата със сивата икономика. Снимка: Денислав Стойчев

Следят автоматично складовете, премахват човешкия фактор

Приходите в бюджета нараснаха с 50% за 5 години

Контролът върху данъчните складове с горива ще бъде засилен чрез въвеждане на изискване за поставяне на измервателни уреди и автоматично свързване с Агенция “Митници”, обяви министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на парламентарната комисия за борба със сивата икономика. “Не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничари или дори да ги сложим, нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата”, допълни той. “Ще въведем контрол и на стоките, които са освободени от акциз, например разредители или кофражни масла”, каза министърът.

Приходите в бюджета за 2014 г. са 23 млрд. лв., а за 2019 г. се очаква да бъдат с 14 млрд. лв., или с 50% повече. Ръстът на приходите в бюджета изпреварва ръста на БВП, който за същия период е 40%, каза министър Горанов. Държавата си отвоюва територия от сивата икономика, която освен фиска ощетява коректния бизнес, продължи той. Приходите от данъка върху доходите растат по-бързо от заплатите в резултат от контрола на пазара на труда. От НАП наблюдават 27 рискови профила, за да преценят накъде да насочат усилията си. Сивата икономика е намалява с 4,5 пункта за година, което е много добър резултат, а спазването на закона носи справедливост, завърши министър Горанов.

Делът на контрабандните цигари падна до най-ниските досега нива от 3,8%, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Миналата година бяха разбити седем незаконни фабрики за цигари, а преди седмица още две. Годишният капацитет на фабриките от 2018 г. е 500 млн. лв., а на новите две е 180-200 млн. лв., каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. Само стойността на хванатата стока, машини и сгради при последните две акции е 25 млн. лв. Тези две фабрики са осигурявали 11% от контрабандата на цигари в страната.

Коментари

Задължително поле