Затягат контрола върху сиренето менте

Забраняват на мандрите да правят имитиращи продукти в същите помещения

Променят наредбата за хигиена на храните

Производителите на мляко и млечни продукти вече няма да могат да произвеждат имитиращи продукти в същите помещения. Това предвижда промяна в Наредба 1 за хигиената на храните, качена за обществено обсъждане. Същото ще важи и за производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти. Те няма да могат да разфасоват имитиращи продукти в същите обекти.

Изискванията ще важат за продукти, произведени на територията на България. Мандрите имат един месец от влизане в сила на промените, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.

От Министерство на земеделието, харните и горите, които са вносител на документа, обясняват промените с мерки, имащи за цел усъвършенстване на законодателството за т.нар. “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”.

От една страна целта е да се повиши търсенето на сурово мляко чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, а от друга - да се засили търсенето на пазара и потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

Оттам земеделското министерство посочват, че на последния Консултативния съвет по животновъдство проблемът е бил широко обсъден. И от бранша са настояли да се въведат допълнителни изисквания и мерки към производството и преопаковането на имитиращи продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика