Зафиров тренира китайски отбор

Адалберт Зафиров ще тренира сборния отбор до 17 г. на китайската провинция Хубей, в която живеят 70 милиона души. Азиатският тим пристигна у нас вчера за 23-дневен лагер в комплекс „Спорт Палас“ в Сливен. Там Зафиров ще ръководи подготовката, а китайските треньори ще му помагат и ще трупат опит. Съществува възможност след лагера българският наставник да продължи работата си с отбора.

Китайците са у нас съгласно споразумение за сътрудничество в областта на спорта между България и Китай, подписано в Пекин през 2016 г. от министър Красен Кралев. Тогава той се договори с колегата си Лиу Пън за обмяна на опит, съвместни лагери и други инициативи. Благодарение на установените добри връзки с Китай през миналата година там работиха като треньори Божидар Искренов и Бисер Хаздай. Те водиха сборен отбор на 14-милионния град Ухан, а в продължение на месец тимът бе на подготовка в България. Кремена Искренова, съпругата на Божидар, бе треньор по художествена гимнастика в Китай.

„За мен това е едно предизвикателство, защото имам опит с футболисти от всички възрастови групи и се надявам да бъда полезен“, заяви Адалберт Зафиров след първата среща с китайските юноши. Той е уредил три контролни срещи срещу „Локомотив“ (Пд), „Верея“ и „Сливен“, като предстои да бъдат договорени още поне четири мача. Водят се преговори за контроли и с други наши отбори като „Левски“, ЦСКА, „Септември“, „Нефтохимик“ и др.

„Тези момчета са млади и сега за първи път ще се сблъскат с футбола в Европа. Ние ще се постараем те да се чувстват добре в България и да им предадем нашите знания“, добави Йордан Лечков, който е първи вицепрезидент на БФС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ