Захарова за изгонването на наш дипломат: Предприехме ответната стъпка в момента, в който беше готова

Снимка: Архив

Изгонването на българския дипломат е ответна стъпка и външното министерство на Русия я е предприело в момента, в който е била подготвена. Това каза пред БТВ говорителят на ведомството Мария Захарова в отговор на въпрос защо Москва предприема мярката сега - повече от месец, след като София обяви за персона нон грата служител на руското посолство у нас.

Тази сутрин стана ясно, че на посланика ни в Русия - Атанас Кръстин, му е била връчена протестна нота и дипломат от мисията ни в Москва трябва да напусне страната в рамките на 24 часа. Още през октомври зам.-министърът на външните работи на Русия - Александър Грушко, уведоми, че ще бъдат разгледани "реципрочни" мерки. До днешния ден, обаче, поне публично развитие нямаше.

Адекватен отговор - така определи реакцията на руските власти Александър Михайлов, член на руския Съвет по външна и отбранителна политика. "Това е международна практика и не виждам нищо странно. Смятам, че трябва да се обърне внимание от следния ъгъл: Какви основания имаха българите да върнат в Русия нашия дипломат? Повече от убеден съм, че никакви", коментира Михайлов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят