Захарова: САЩ да потърсят помощ за намирането на дрона от специалистите по взривяване на газопроводи

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова препоръча на САЩ да потърсят помощ за намирането на дрон, паднал в Черно море, от украинска компания, която според западни медии може да е замесена в експлозиите в „Северен поток”.

Така тя коментира думите на координатора по стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, че не е сигурен в способността да вдигне останките от дрона, тъй като те са дълбоко на дъното.

„Джон, вземи телефонния номер от The New York Times на частна украинска компания, която според американската пропаганда е взривила тръбопроводите „Северен поток“ много, много дълбоко в Балтийско море. Според вашите вестници това са специалисти по дълбоки полети“, написа дипломатът в канала си в Telegram.

Според руското министерство на отбраната средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали полет на американски дрон MQ-9 в района на полуостров Крим във вторник сутринта. Както уточниха от ведомството, полетът е извършен с изключени транспондери „в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална военна операция, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти."

Руското министерство на отбраната добави, че дронът в резултат на рязко маневриране е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището за базиране, уточняват от военното ведомство.

Според Европейското командване на въоръжените сили на САЩ един от двата руски самолета Су-27 е ударил перката на американски дрон, което е довело до падането му във водите на Черно море. Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за инцидента, руският посланик във Вашингтон е бил извикан в Държавния департамент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия