Захарта удари 3 лева, по-скъпа е от бензина

Средната цена на захарта в големите търговски вериги е 2,63 лв., а в малките магазини - 2,79 лв.

Поскъпването в магазините е с близо 87% за година

Котировките на международните борси се движат значително по-малко от цените у нас

В София малките магазини са по-изгодни

Захарта надмина 3 лв. за килограм в редица магазини в страната. Средната цена в малките търговски обекти във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е 3,10 лв. за кг, показват данни на Системата за агропазарна информация. Оказва се, че в тези области захарта е по-скъпа от бензина, който поевтиня и средната му цена за страната вече е 2,98 лв./л. Ако броим и отстъпката за горивата от 25 ст. на литър, се оказва, че навсякъде в страната захарта вече е по-скъпа от бензина.

За една година захарта е поскъпнала с близо 87%. Средната цена на килограм захар в големите търговски вериги в страната е 2,63 лв., а в останалите търговски обекти е малко по-висока - 2,79 лв., показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Точно преди година захарта в големите търговски вериги е била средно 1,41 лв. за кг, а в малките магазини - 1,61 лв. Оказва се, че увеличението на цените за година е с около 1,20 лв./кг. Преди година бензинът беше доста по-скъп от захарта - следно 2,30 лв. за литър.

Цените на захарта в страната стабилно вървят нагоре при положение, че това е борсова стока и при котировките на международните пазари няма съществена промяна, а през последния месец дори има спад.

На борсата в Лондон цената за захарта е около 525 долара за тон, при положение, че точно преди година е била близо 520 долара за тон. Ако вземем предвид и поскъпването на долара, се оказва, че сега цената е 1052 лв. за тон, при 874 лв. преди една година. Това е поскъпване само с 20% и е значително по-малко от повишението на цените в магазините у нас.

През последната една година котировките на захарта на борсата в Лондон са се движили надолу и нагоре, но дори достигнатата на 11 юли рекордна стойност от близо 600 долара за тон е само с 33% по-висока от котировките в началото на октомври миналата година, и то като вземем предвид и поскъпването на щатската валута.

Любопитно е и движението на цените на захарта в различните области на страната. В почти всички области цените на захарта в големите търговски вериги са по-ниски от тези в малките търговски обекти. Това по принцип е логично, защото големите вериги могат да договорят по-добри цени с доставчиците. Но изключение от това правило са София, Перни и Монтана. В София в големите вериги средната цена на захарта е 2,64 лв. за кг, а в малките магазини е 2,49 лв., показват данните на САПИ. Само през последната седмица захарта в големите търговски вериги във Видин, Враца и Монтана е поскъпнала с 20 ст. за кг, а в Бургас, Сливен и Ямбол с 15 ст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика