Защо Александър Македонски не се срамувал да носи рога

„Двурог” – така наричат великия пълководец на Македония и враговете, и бойните му другари, заради златния му шлем, увенчан с рога. Такива подробности са описани от Михаил Елисеев в книгата му „Александър Македонски. Тежестта на властта." В онези дни много известни воини са  "рогати". Рогата в никакъв случай не се свързват с прелюбодеяние, а с власт и устременост.

Александър обаче има рога на шлема си по конкретна причина. Свещениците наричат младия командир син на Бог Амон на Земята. И този бог има овен като тотемно животно. Така че да си овен в древна Гърция не е срамно.

Свещен артефакт

Историците пишат, че шлемът не служи като каска за Александър, а по-скоро като артефакт, защитен символ. Затова, когато отива на най-дългия си поход, шлемът остава в родината, за да я защитава докато него го няма. Ето защо в известния индийски поход, който е краят както за Александър, така и за неговия шлем, командирът няма артефакт със себе си.

Завладяването на Индия за Александър Велики е лоша идея. Воините му са изтощени и повечето от тях вече започват да се оплакват – не са се прибирали от няколко години. В Индия армията на Александър се сблъсква с неизвестни препятствия - огромни преходи, непроходими джунгли, тропически болести. Индусите атакуват върху слонове - за гърците те са огромни чудовища, които тъпчат хората като мравки. А местните по всяко време са склонни към кражби. В планините има много банди.

Александър Велики не иска да се откаже и тогава си спомня за шлема. Решава, че късметът му е избягал, защото на главата си не носи въпросният артефакт. Изпратени са пратеници да донесат шлема на командира. И тогава се случва още по-голяма катастрофа – разбойниците крадат шлема и въпреки че крадците са заловени и измъчвани, рогатият шлем така и не е намерен.     

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл