Правната комисия гласува на първо четене промените в антикорупционния закон

Третокласнички от Елена спечелиха полицейски конкурс

Няма да спират водата в община Кубрат 3,1 млн. лв. трябва да бъдат погасени до края на 2019 г.

Спецпрокуратурата поиска „задържане под стража“ за Голямата Бирма

Откриха 25 нови военни паметници в Пиринско

Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с президента, заяви Младен Маринов

Стрелецът от Страсбург е бил осъден за първи път на 13-годишна възраст До десетата си година вече е имал престъпно поведение

Меркел: Лидерите на ЕС нямат намерение да променят споразумението за Брекзит

Ученик краде от кутия за дарения

Двама мъже и девет дами в топ 10 на „Спортист на годината“

Доналд Тръмп използва стрелбата в Страсбург, за да настоява за построяването на гранична стена с Мексико

Григор и Агаси се състезават с „ламборгини“

Нови три случая на вирусен хепатит в Пернишко, сред заболелите има и 10-годишно дете

Тодор Неделев: В България ще играя само за „Ботев“ (Пд)

49 акта за седмица по пътищата в Несебър

Защо външният дълг се топи? Българският експорт на стоки расте много бързо и през 2016 г. достигна 23 милиарда евро

Секторът на услугите осигурява сериозен положителен търговски баланс

1213_2_211878В края на септември беше публикувана редовната статистика за външния дълг към месец юли 2017 г. Брутният външен дълг продължава да намалява и достигна 33.1 милиарда евро, което е 66% от брутния вътрешен продукт на страната – това е най-ниският дял от БВП от 12 години насам. В същото време, брутните външни активи са 33.5 милиарда евро, което е съвсем близо до абсолютния рекорд, поставен преди няколко месеца.

Но най-интересното е друго – нетен външен дълг няма (всъщност, той е дори леко отрицателен). Това означава, че страната разполага с повече валутни резерви отколкото са външните дългове на държавата, банките и фирмите. За страни като Германия такова състояние може да е нормално, но за България е безпрецедентно.

Дълго време външният дълг и валутните резерви са сред най-големите проблеми на страната. В края на комунизма, през 80-те години на ХХ век външният дълг се увеличава значително, но не се увеличават валутните приходи, а валутните резерви се стопяват. Страната няма валута и не може да си плаща външните дългове. Закономерно, през 1990-та година българската държава обяви мораториум по външния дълг, или с други думи фалит. След години този дълг беше предоговорен с Парижкия и Лондонския клуб, но въпреки това към 1996 г. валутните резерви отново са заплашително ниски и страната мина през огромна девалвация и хиперинфлация.

Много се промени от тогава. Преди 20 години валутният борд направи лева конвертируем и осигури пълно валутно покритие на местната валута. Външният дълг през 80-те и 90-те години беше почти изцяло държавен – докато сега той е преобладаващо в частния сектор. В допълнение на това, България постепенно стана експортна икономика – и то насочена към платежоспособните европейски пазари. Парадоксално, но този процес беше подпомогнат от глобалната финансова криза, която спря лесния достъп до финансиране и принуди бизнеса да се ориентира навън.

В последно време европейската икономика се възстановява много бързо – дори по-бързо от САЩ! В тези благоприятни външни условия българският експорт на стоки расте много бързо и през 2016 г. достигна 23 милиарда евро. Никога в историята не сме имали такъв голям износ, а той продължава да се увеличава и към днешна дата, така че очакваме нов рекорд в края на настоящата година.

Освен износ на стоки, отлично се развиват и няколко експортни сектора в сферата на услугите. Чужди туристи осигуряват над 3 милиарда евро годишни приходи, международният ни транспорт е все по-конкурентен с 1.7 милиарда евро принос, а още над 2 милиарда евро носят секторът на информационните технологии и аутсорсингът на бизнес услуги. Българите също пътуват все повече в чужбина, а се внасят и чужди услуги, но въпреки това, като цяло секторът на услугите осигурява сериозен положителен търговски баланс.

През 2016 г. близо два и половина милиарда евро постъпиха в страната по линия на еврофондове и еврофинансиране. Това е близо 4-5 пъти повече от българската вноска в общия бюджет на Европейския съюз, т.е. еврофинансирането също осигурява нетен приток на ресурси към България. Българите, които работят в чужбина, постоянно или временно, също имат сериозен принос – в размер на около милиард и половина евро годишно.

Така, през 2016 година тихомълком беше поставен един рекорд в платежния баланс – 3.6 милиарда евро излишък по текущата и капиталовата сметка. Българската икономика заработва повече чужда валута, отколкото е необходима за внос и плащания към чужбина. Разбира се, това позволява да се увеличават валутните резерви и да се намаляват дълговете. Което и се случва вече няколко години, продължава и през 2017 г.

Има няколко макроикономически фактора, които предопределят засилването на външната финансова позиция на страната. Икономическият растеж се ускори в последно време, както в ЕС, така и в България. В същото време, банковото кредитиране постепенно се възстановява, но за сметка на местни спестявания. Има достатъчно местен ресурс, с който да се финансират инвестициите, което намалява зависимостта от чужди източници.

Не на последно място, лихвените нива в страната са изключително ниски, което променя и избора между местно и чуждо финансиране. Досега винаги финансирането от чужбина е било много по-евтино – но в момента и на местния пазар има възможности за евтин ресурс. В последно време дори някои чуждестранни фирми заемат финансов ресурс от банковата система в България вместо да търсят в чужбина.

Ниските лихви оказват положителен ефект и върху тежестта на обслужването на държавния дълг. Само преди 5 години за лихви по външния дълг се плащаха 650 милиона евро годишно – а миналата година разходът е паднал почти наполовина. Като дял от БВП разходите за лихви по външния дълг са едва 0.8% през 2016 г., а тази година спадът продължава. Дългът не само е по-нисък, но разходите по неговото обслужване са незначителни.

Държавният бюджет също подпомага намалението на нетния външен дълг. Директната намеса са изплатените през юли 2017 г. близо един милиард евро международни облигации, което намали външния дълг. Индиректно държавата помогна и на Националната електрическа компания с около 600 милиона евро, с които бяха изплатени задължения по арбитража за АЕЦ „Белене“.

Миналата година държавният бюджет завърши без дефицит за първи път от 2008 г., което не само заздравява макрофундамента на икономиката, но и премахва нуждата от нови външни дългове. Енергетиката – сектор с хронични дефицити, финансирани с големи външни дългове – също успя да премахне дефицита и вече не трупа нови задължения, макар че старите все още не са сериозно намалени.

Нетният външен дълг е нулиран, външната стабилност е заздравена – това е добре само по себе си, намалява рисковете и подкрепя стабилността. Обаче може да се направи и нещо повече, за да се извлекат повече дългосрочни ползи от настоящата ситуация. След края на мъчителната глобална и европейска криза е време да си поставим по-амбициозни цели.

Един от ефектите на глобалната криза беше намалението на кредитния рейтинг на страната, а преди няколко години влязохме и в най-негативната група в европейската процедура по макроикономически дисбаланси. И двете влияят негативно на инвестиционната среда, както и на рисковите премии за страната. Сега с тази заздравена външна, дългова и бюджетна позиция е благоприятна ситуация да се преборим за подобрение и по двете направления. А защо не и нещо повече – например влизане в Шенген или чакалнята на еврозоната? Някой ще каже, че не е възможно. Но и нулевият нетен външен дълг звучеше невъзможно само преди няколко години, а сега е факт.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (46)

 1. Статията цитира цифри без сериозен анализ, без описание на цялостната картина и споменавайки няколко неверни факта – да не кажа лъжи.

  1. Лъжите и опорните точки са ваш патент, комуне. Истината е гадна за вас.

     1. Ши скрия оная си работа на жена ти в ……

     2. Коменте, аз мислех че вие резаците само мъжки д*пета харесвате;) или ти си руски трол с рязана п*шка за прикритие…:)))

     3. Между другото, не си много активен по форумите. С тия 50 копейки на пост няма да изкараш много.
      Или викаш и плешивия мустак хвърля по някоя лира…;)

  2. Статията цитира абсолютно верни факти и много правилно ги анализира. Това, че на твоите работодатели не им харесва си е лично ваше извращение.
   Апропо, къде е велемирка да оака форума с простотията си?

   1. Започвам с неопровержимите факти:
    1. Че аи сенилно-дементирал до степен на олихофрения та близките ти започват да те отбягват.
    2. Работодателите ми си нямат идея за някакъв форум в някаква си медия;

   2. 3. Твърдението на безродника луканов, което събратята му седерасти обичат да повтарят, за фалита на България, противоречи на факта, че същият този безроден урод изнесе седмица след преврата 500 000 000 долара във виена.
    Че според стив ханке през 90те са изнесени от 4 фо 9 милиарда долара.
    Че демократите до 2008ма все още продаваха „построеното от комунистите“.

   3. 4. Че хубавите прихоси, например в туризма, нямат отражение в заплащането до степен хората да не искат да слугуват в хотелите та псевдопатриотите да търсят кого да внесат да им робува…

 2. Защо външният дълг се топи ли? Ами защото му е топло. Има глобално затопляне все пак.Арктическият лед също го прави.

 3. Лъжец, или простак, неграмотник, идиот и корумпиранo недорасло merde?!?

 4. Сякъш някъде другаде съм живял ей и то тва цял живот ти да видиш….

 5. Не им изнася на комунистите че нещата вървят в положителна посока. При тях икономиката винаги е на границата на колапс.

  1. Лъжеш гадино… Комунистите не могат да спрат да се хвалят – плевнелиев, боко, цачева, цецо…

   1. Мантрата носи успокоение на болните мозъци. Дано донесе и на теб!
    А ние ще си живеем все по-добре. Дай Боже един ден да се измъкнем от мечешката ви прегръдка и да не изливаме по 1 милиард годишно в руската икономика през Нефтохим.
    Апропо, до 2040 година каквото откраднете от нас – откраднете. След това идва ерата на електромобилите и ще хванете дедовия! Ние ще живеем все по-добре, а вие все повече ще плюете САЩ и Евросъюза… Ама с плюене не става! Докато не си изберете нормални управници, които вместо за война да мислят за хората – НЯМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ!

    1. Сенил дементирал, накарай някое от децата ти да прочете какво си написал да разбете колко си де6илен, барем те хоспитализират за твое и тяхно добро.

     1. Истината. Само и единствено истината пиша. А тя боли… И за това вместо с доказателства ме обсипваш с обиди. Жив и здрав да си. Нали ние от ден на ден все по-добре живеем, злобата и плювните ти ще ги понеса без проблем. Всъщност даже те разбирам. Тежко е на твоята възраст нищо да не си постигнал, да си сам, озлобен, да те изяжда отвътре, че другите са по-добре… Наистина съжалявам! Ако мога с нещо да ти помогна – нямаш проблем!

     2. Коменте, ти на еРдуган целия ли го лапаш щото на путя май да:) резак недоклатен.

 6. Миналата година парцаля Борисов тегли над 20 млрд. лева външен дълг, а това прасе от свинефермата герб ни убеждава, че държавата излязла за първи път на излишък. До кога ще лъжете хората бе бастуни? Излишъка беше останал от онези 20 млрд. лева. които парцаля Борисов тегли и няколко милиарда от тях не открадна, за да не е съвсем нагла кражбата му. На фона на това уродско крадене на десетки милиарди с какъв сурят ни говорите за излишъци и как България цъфнала. Експорта не е чист,внасят се стоки на черно през митниците, а се изнасят като български, от тази врътка лапа пак парцаля Борисов и айдуците му.

  1. Руски троле. Нали знаеш че с тези лъжи няма кой да заблудиш. Хората мислят вече, не блеят като смотани руснаци.

  2. И как бре, тъпа ми велемирке теглим нови дългове, а дългът намалява?
   Даже кукловодите ти не могат да го обяснят и за това постовете ти са пълни не с факти и доказателства, а с обиди и простотия.
   Живейте си скапания живот, братушки и ни оставете да се „мъчим“ в Евросъюза. Нямаме нужда от вашето съжаление!

   1. В груби линии правителството тегли дългове от името на държавата, а чуждите фирми си изтеглят парите от поделенията у нас.
    Но си птост да го вденеш рабфак
    ..

    1. Какво вдявам и какво не си личи по това, че аз съм позитивен. Постигнал съм каквото трябва в живота и вече съм се отдал на удоволствия. Неспособните некадърници, които ня две магарета слама не могат да разделят ги изяжда злобата отвътре, че другите имат. Имаме, защото сме учили /и то не в рабфак/ не само за едно, а даже за две и три висши! Имаме, защото сме работили, а не чакаме партията да ни даде. Имаме, защото Господ помага на тези, които заслужават. Останалите си злобейте и се надвайте злобата ви да не избие в лоша болест, че обикновено така се получава!

     1. Сенил дементирал, факт е, че не вдяваш. И пет висши да завършиш с тая деменция вече не струваш… Отделно, че потенциалът ти е на рабфаковец от най първобитните (познавам рабфаковци, които все още са по в час и по отворени за света от тебе).
      Относно мене – какво имам и съм постигнал – си е моя работа, но си твърде далече от истината… Поне 10 пъти.

 7. от статията става ясно, че на авторът също не му е ясно защо макроикономическите показатели на бг икономиката са добри. Много просто – защото Влади Горанов, а и специалистите правят всичко наобратно от препоръчаното от ИПИ. Ама това е друг разговор!

 8. Има правописна грешка Труд! Не се топи външния дълг а се топи населението на България! Нещо сте се объркали! Горещо ли е в тази България че всичко май се топи .

  1. Топят се малцинствата. В БГ да има, да няма около 1-2 % етнически турци… бегайте си в западащата Турция и бъдете овцете на свинята ердоган

 9. Толкова ли е къса паметта на народа, забравихте ли, че именно миналата година парцаля Борисов тегли нов заробващ заем от 20 милиарда лева??????? За какъв излишък говорят в такъв случай?????? От една страна имаш заем 20 милиарда, а от друга 2,5 милиарда артисали , защото не са ги откраднали, но пък тази година бързо ги откраднаха.

  1. Ще ти се, ама на лъжата краката са къси! Питай госпожа Лъжа и господин Полуистина!
   Първо не беше преди година, а преди три. Второ не беше теглен заем от 20 милиарда, а беше гласувано ПРАВО да се тегли за четири години заем с общ размер ДО 20 милиарда. Трето по този транш изтегленият заем е около 3.6 милиарда и е теглен не за крадене, а за разплащане на стари задължения излизащи на падеж. Четвърто, след като преди 2 години приходите надхвърлиха разходите, нови заеми не са теглени. Това е обяснението за топящият се дълг, а твоите „умозаключения“ предизвикват единствено съжаление, че специализираните лечебни заведения са безсилни в някой случаи. Като твоя, например!

  1. И кога е бил 35, след като в момента е най-нисък от 12 години?
   Всъщност, като се замисля, до сега сме плащали „великите“ проекти на БСП и вече сме на ниво на началото на управлението им. Ако не бяхне ги измели от власта, сега щяхме да сме по-зле и от Замбия!
   А нещата не отиват на добре само за дядя ви Путя. До 20 години двигателите с вътрешно горене ще бъдат забранени и тогава няма да има свежи приходи, щото сами знаете, че в Русия собственото производство не стува. Ефтинджос и боклук е, та и самите руснаци не го искат. А свежи пари се правят само с износ. Като секне петрола и умират прави!

   1. Сенил дементирал, виж данните за националния дълг.
    А сетне кажи що евроатлантика боко дрънка за газов хъб, след като вече в някои държави край северно море, новите жилища се строят без газови връзки…
    То бива да си прост, но твоето е де6илизъм…

 10. Онова руско нищожество кмнтр твърди, че статията е лъжа, но не представя никакви контрачисла, контрадиаграми или контрастатистики. Комунетата винаги са работили срещу държавата, сега се мъчат да превръщат добрите новини в лоши, защото не управлява тяхната престъпна партия. Колкото и да биеш комуниста, винаги му е малко.

  1. Руско нищожество и комуне ще викаш на сина на макя ти и на плевнелиев…
   Mоже и на евроатлантика николай младенов.

  2. Отделно, не твърдя че написаното е лъжа, а че полуинфото е изнесено така, че в тъпата промита чутура на демократичното говедо създава впечатление за съвсем друго нещо.

   1. Впечатление може да създава у теб. Ние тук си го живеем живота и с очите си виждаме, че е по-добър от времето на БСП и СтаниШеф! Градът ми вече е европейски, обществения транспорт е на световн ниво, улиците са асфалтирани, озеленено е, тротоарите над 90% вече са чисто нови. Има достъп за инвалидите навсякъде, което е много полезно и за майките с колички… Абе телевизорът ми е 50 инча и е на стената, а по руските сериали гледам, че се радват на 50 килограмовите монстери, дето още преди 20 години ги изхвърлихме. Стените на жилищата в Русия все още с тапети ги лепят… Ние тапети не слагаме, за да могат да дишат стените. За колите няма да приказвам. Та кое е полуистина бре, троле болшевишки?!

    1. Кога съм сравнявал боко със станишев бе сенил дементирал?!
     На запад нямат ли тапети бе идиот?
     А май и пьени руснаци са лашкали макя ти да се пръкнеш такъв де6ил…

 11. От 2,2 млн. пенсионера, 1,5 млн. (68%) са с пенсия под прага на бедността – 317 лв., а 820 хил. (37%) са с минималната пенсия от 200 лв. Или 2/3 от пенсионерите бедстват, но не се оплакват, защото са свикнали на мизерията. И поради което ще си останат с тези пенсии и ще продължат да си мизерстват.

  1. Радвам се, че капитализмът дойде и показа на комунистите, че са слабоумни клоуни. На Запад бачкат като машини и затова са по-напред от нас, а дъртаците на БСП са работили от дъжд на вятър и затова получават мизерни пенсии.

  2. Тези за които говориш са малцинство. Начи България е около 7 млн. нали така… като извадиш около 2 млн. цигани и други малцинства остават около 5 млн. българи. От тях около 2 млн. живеят само в София. От 7 млн. население – възрастни хора да има около 2-3 милиона. В градовете просперират хората – имат по 2-3 коли – около 50-60% от които чисто нови. Много сме си добре даже. При цялата картина от около 8 млрд население на земята около 5-6 са под прага на бедността, 1-2% са на нашето ниво и останалите са богати държави. И това от държава, която е бедна на природни изкопаеми. Цъфтим и прецъфтяваме… и пак цъфтим.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.