Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

Защо “Газпром” свали цената на газа Ценовата война в Европа накара Русия да направи сериозни отстъпки

От България зависи кога втората линия на „Турски поток“ ще започне да работи

„Газпром“ направи отстъпки на България, като веднага намали цената на газа с 40%. Той беше принуден да намали приходите си от продажбата на газ, за да запази своя купувач в лицето на София. Защо Русия се нуждае от този труден партньор, който постоянно флиртува със САЩ и антируските европейски елити?

„Газпром“ подписа и предаде на България споразумение с най-голямото намаление на цената на природния газ с над 40%, заяви българският премиер Бойко Борисов. Това може да се нарече символичен подарък за 142-та годишнина от освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г., която се чества на 3 март 2020 г., добави той.

„Газпром Експорт“ потвърди подписването на споразумение с „Булгаргаз“, като част от процедурата за преразглеждане на цената на руския природен газ, доставен в България. При сключването на нови средносрочни или дългосрочни договори „Газпром“ сега трябва да се привързва не към цените на петрола, а към цените на европейските газови хъбове.

Колко е сериозна отстъпката, която „Газпром“ предостави на София в сравнение с други европейски страни? И защо руският износител отиде на това?

„Булгаргаз“ отбеляза, че възнамерява да намали цената на газа за българския потребител с 40%, до 26,29 лв. (около 14 €) за МВт/ч, като се започне от април 2020 г. при сегашните 44,04 лв. (около 22 €). И ще го направят със задна дата, считано от 5 август 2019 г. Или цената за потребителите ще намалее от 22 € на 14 € за МВт/ч. По отношение на кубичните метри се оказва, че цената на газа за българите е паднала от 176 € ($ 200) на 112 € ($ 125) за 1000 м3. Но крайната цена за потребителите няма да е на цената, по която „Газпром“ продава газа си на посредника „Булгаргаз“. Последният също трябва да получи своя марж.

„Газпром“ не оповестява публично цената на газа в договорите с отделни държави. Германия получава най-атрактивната цена като най-големия купувач на руски газ в ЕС и като сериозен партньор на Русия в съвместните газови проекти.

Станислав Митрахович, старши сътрудник във Финансовия университет към правителството на Русия и водещ експерт в Националния фонд за енергийна сигурност, предполага, че сега цената за европейците е по-малко от $ 200 за 1000 м3. „Мисля, че за България цената трябва да бъде приблизително в същата зона, но сега, вероятно, ще е $ 125 за 1000 м3. Най-вероятно цената все още ще е по-висока, отколкото е сега. Но цената за България е приблизително сравнима с цената на газа за Германия. Макар че, Германия може да има малко по-добра цена, като се отчете, че Берлин активно участва в нашите газови проекти“, казва експертът.

Водещият анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков смята, че тази отстъпка е сравнима със средните европейски цени, които сега се определят поради промяна на формулата на цените в договора. Тоест, „Газпром“ всъщност изравни цените за българите и за останалата част от Европа.

Преди това цената на газа беше обвързана с цените на петрола, но сега има връзка към хъбовите газови пазари на Европа и цената там вече е $ 100 за 1000 м3. Това са исторически рекордно ниски цени на газа. Вероятно, България не е последната страна, която ще поиска в близко бъдеще да увеличи дела на хъбовата компонента в договора и да намали зависимостта си от цените на петрола.

Всъщност спадът в цените на газа в ЕС е един от аргументите на България, за да получи отстъпка от „Газпром“.

На европейския пазар има безпрецедентен спад на цените на газа. Не само заради необичайно топлата зима, но и от самият „Газпром“, защото, страхувайки се от газова криза в Украйна тази зима, той напомпа рекордни обеми гориво в европейските подземни складове. В крайна сметка, обаче, беше подписан транзитен договор с Украйна и няма да има прекъсване на доставките на руски газ. Коронавирусът също е фактор, защото потреблението на втечнен природен газ (ВПГ) в Азия намаля, което създава още повече предлагане на пазара. Отново руската компания „Новатек“ продава своя втечнен природен газ в Европа, като по този начин създава конкуренция за горивото на „Газпром“. В Европа вече има доста доставки на газ, което оказва натиск върху цените и ги прави рекордно ниски. В резултат на това „Газпром“ няма друг избор, освен да сваля цената заради купувача, ако не иска да го загуби.

„В Европа има ценова война и се налага да се опази пазарния дял, като се свива цената на газа, собствения марж и печалба, с очакването, че ценовата ситуация ще се оправи по-късно. Това е логиката на ценовата война, в която да оцелеем. Основният мотив е да се спаси потребителя“, смята Владислав Митрахович.

За България има и втори аргумент. Ако по-рано тя получаваше газ само от Русия, от октомври тя ще може да приема 1 млрд. м3 газ годишно от Азербайджан от находището Шах-Дениз-2, който ще идва по газопровода TAP и TANAP, които конкурират „Турски поток“, и се подкрепят от Европейската комисия и САЩ. Именно на този газопровод, който минава през европейска територия, без проблеми му беше дадено изключение от нормите на Третия енергиен пакет на ЕК. Руските газопроводи никога не са мечтали за това и за всяка тръба трябваше да се води ожесточена борба, което подчертава лицемерието на европейските елити.

Освен това България има интерконектор с Гърция, а София заплашва да закупи и 0,5 млрд. м3 ВПГ от САЩ, Катар и Египет през гръцкия терминал за ВПГ в Александруполис. И макар че, този газ може да е по-скъп за българите, отколкото на хъбовите борси на място, самият факт на появата на алтернативно гориво не може да бъде пренебрегнат. Така че, от близо 3 млрд. м3, които „Газпром“ преди това е доставял на България, той може да загуби половината от пазара.

„Ако нямаше ценова война, тогава бихме могли да помолим българите да изчакат с отстъпката. Но при сегашните условия това е принудителен ход от страна на „Газпром“, който не иска да загуби купувач в лицето на България“, смята Митрахович.

Не забравяйте, че срещу „Газпром“ имаше антимонополно разследване, в резултат на което регулаторът на ЕС поиска от компанията да не допуска значителна ценова разлика между държави и региони, допълва Юшков. Изравнявайки цените за България, „Газпром“ ще се освободи европейските антимонополчици.

Не случайно българският министър на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че Европейската комисия изигра важна роля по време на преговорите и благодарение на нейната намеса българите могат да се радват на отличен резултат.

И накрая, най-важният аргумент на България в преговорите с „Газпром“ за цената е, разбира се, „Турски поток“. „В крайна сметка, от България зависи кога втората линия на „Турски поток“ ще започне да работи за доставката на газ за Унгария и Сърбия. За целта е необходимо тръбата да бъде завършена през България. Но София открито се бави с този въпрос. Не изключвам това забавяне да е заради това да се откажат американците, които биха искали да спрат не само „Северен поток 2“, но и „Турски поток“. Българите са податливи на натиск от Вашингтон и Брюксел. В тази страна, където младежта отдавна се обработва, влиянието на американците е силно. И второ, София постигна отстъпка в цената“, каза Владислав Митрахович.

Първоначално София трябваше да довърши своята част от тръбата до края на 2019 г. След това оттам последваха изявления, че газопроводът ще бъде завършен едва в края на 2020 г. Дори Владимир Путин трябваше да се скара на българите за срока на строителство. Сега България обещава да завърши тръбата до май.

„В тази ситуация „Газпром“ премисли и реши, че е по-добре да се направят отстъпки на българите. А ние се нуждаем от България за глобалните газови проекти“, казва Митрахович.

Що се отнася до стойността, ценовата война на европейския пазар за газ няма да е вечна и ситуацията може да се обърне в посока на Газпром. „Може би въглищата ще умрат заради евтиния газ и ще е нужен повече газ, и тогава ще се сключват нови договори и ще се печели от обеми. Или може би американските производители на ВПГ ще се скрият, а с тях и други производители на ВПГ. Австралийците работят на загуба от години. А в Азербайджан няма много благоприятна ситуация с производството от Шах Дениз. Кой знае, и може би след няколко години България отново може да купува газ основно от „Газпром“, смята събеседникът.

(Превод за “Труд” – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.