10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Министър Танева: 203 хиляди свине са евтанизирани у нас заради свинската чума

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Защо не станахме Швейцария Защото омаскарихме пряката демокрация

У нас превратите вървят след референдумите

Пак идат избори, европейски и местни. Легенда е, че народният вот селектира най-достойните синове и дъщери на нацията. Истината е в “Угасете свещите!” на Алеко Константинов. На тъмно потайни сили правят фокуси с бюлетини. Избраните са по волята на властимащите.

Изборната еквилибристика омаскари и пряката демокрация. На референдума през 2016 г. жонгльорите демонстрираха изумителен талант. С ловкост на ръцете и бързина на ума го изкараха невалиден. Ставаше дума за дебели заплати и сочни кюфтета, без които домашната политическа трапеза е немислима.

В Швейцария, по която въздишаме от Алеково време, референдумите решават всичко. От важни държавни дела до това дали да се връзват кучета пред магазините. Каква е историята по нашенско?

През 1890 г. Народното събрание приема Закон за допитване до народа по общински работи. Ако трябва да се вдигне училище, да се прокара водопровод или да се сключи заем, населението може да поиска референдум. Кметът на съответната община е длъжен да разгласи въпроса и да осигури условията за гласуване.

“Държане речи в деня на допитването и въобще разискване за или против решението не се позволяват; но в другия празничен ден, който предшествува деня на допитването, устройва се публично събрание, дето стават такива разисквания”, повелява законът.

На това събрание жребий определя двама пълнолетни, които заедно с кмета съставят изборно бюро. Гласува се с “да” или “не”. “Събирането, преброяването и прочитането бюлетините става от бюрото, но и всеки гласувач има право да надзирава и контролира”, демократично отбелязва член 7.

Този закон действа до 1934 г., когато превратът на 19 май му тегли секирата като прекалено либерален. На 17 август Министерският съвет го отменя с друг закон, докладван още същия ден на царя. Борис III парафира и попарва швейцарските надежди.

През септември 1922 г. БЗНС тика в затвора почти всички опозиционни водачи. Става международен скандал и оранжевите бързат да узаконят стореното. Стъкмен е закон за референдум дали да бъдат съдени виновниците за националните катастрофи. Ще се пускат черни бюлетини за “невиновен” и бели за “виновен”.

Върху белите са изредени имената на 22 бивши министри от кабинетите на Иван Гешов, Стоян Данев и Александър Малинов.

На 19 ноември драконовски мерки налагат ред и тишина. Дружбашите най-много се плашат от виното и ракията. “Питейните заведения от снощи 10 часа са затворени. Днес и довечера ресторантите ще бъдат отворени само за обяд и вечеря, без да се дават спиртни питиета”, съобщава вестник “Утро”.

В бяло гласуват БЗНС и БКП. Широките социалисти са също за съд, но апелират Темида да подбере и земеделците. България не помни по-корумпирани властници, пледират те. Черни бюлетини пускат останалите партии и дейците на ВМРО. От 926 490 гласували 647 313 казват “виновни”, 223 584 пледират “невиновни”. Другите 55 593 бюлетини са обявени за невалидни.

Ексминистрите сядат на подсъдимата скамейка, но процесът се проточва. От затвора ги спасява превратът на 9 юни 1923 г. Налага се традицията у нас превратите да вървят след референдумите и периодически да заличават волята на масите. Допитването за република или монархия е изключение и потвърждава правилото.

През 1946 г. парламентът приема закон, според който българският народ трябва да реши съдбата на монархическия институт. По този повод ЦК на БРП (к) провежда пленум, а ОФ разгръща мащабна кампания. За агитационни нужди дарованието Васил Павурджиев съчинява песничката:

На царчето вече
готвят му вагона –
ще го експедират
с герба и със трона.

Роялистите пък плашат, че страната ще стане съветска република. “България няма да бъде съветска република – опонира Георги Димитров по радиото, – но тя ще бъде народна република, в която ръководеща роля ще играе огромното мнозинство на народа – работниците, селяните, занаятчиите и народната интелигенция.” Тогавашният държавен глава не подозира, че следовниците му два пъти ще се опитат да ни вкарат в семейството на съветските народи.

“Според последните сведения, в шест селища броят на гласувалите е достигнал 96 процента, от които само 1 процент е бил за монархията и 1 процент – бели бюлетини”, съобщава радио “Лондон” на 8 септември вечерта.

Официалните данни сочат, че в референдума участват 91,63 на сто от избирателите. 92,72 процента дават гласа си за република, 4,37 процента са за монархия. Останалите бюлетини са недействителни.

Референдумът “Република или монархия” е последван от всенародно допитване “Кръчма или сладкарница”. През 1947 г. VІ Велико народно събрание гласува Закон за намаляване броя на кръчмите и ограничаване пиянството.

Питейните заведения ще пускат кепенци по волята на народа, отсичат великите депутати. “За затваряне” и “Против затваряне” ще пише на бюлетините. “Един ден преди и в самия ден на допитването всички кръчми в населеното място трябва да бъдат затворени”, постановява законът. Със замах се решава проблемът “избори-чашка”, който е още от времето на Данко Хаирсъзина.

При 60 на сто “за” кръчмите хлопват порти. Разрешава се само по една питиепродавница на 800 души, а в селищата с над 30 000 жители 1000 клиенти ще се блъскат под един покрив.

В текста обаче е допуснато недоглеждане. “След допитването се затварят ония заведения, в които продажбата на спиртни питиета е основната търговска дейност, а на онези, в които тази продажба е странична и допълнителна дейност, се забранява продажбата на спиртни питиета”, гласи алинея 1 на член 20.

Съдържателите газят народния вот и каращисват лимонадата с ракия, установяват контрольори. През 1952 г. алинеята е поправена с указ и сухият режим е затегнат.

На 8 май 1971 г. Народното събрание решава новата конституция на НРБ да бъде приета с референдум. Същият ден е гласуван закон за провеждането му. Виненочервена бюлетина с “да” и бяла с “не” ще решат съдбата на историческия документ.

Референдумът е насрочен за 16 май, един ден е отделен за преброяване на листчетата, после е предвидено всенародно веселие. “Провъзгласяването на приетата от народа нова Конституция на Народна република България ще се извърши от Народното събрание на 18 май 1971 г.”, сочи член 12 на закона. Така правилният резултат е обявен предварително!

В слънчев пролетен ден 99,70 на сто от избирателите отиват при урните. Против Конституцията са едва 0,25 процента.

Във вторник, 18 май, зала “Универсиада” диша тържествена атмосфера. Тодор Живков се изправя на трибуната и заявява, че всички у нас и в чужбина, приятели и врагове, знаели изхода от референдума. “Иначе не можеше и да бъде!”, отсича Първия и разяснява: “Отношението на народа по такива въпроси не се изработва нито през последните 24 часа, нито през последните месеци.”

През 1983 г. е приет поредният Закон за допитване до народа, с който се определя редът за провеждане на референдуми. Той обаче си остана на книга, защото по схемата референдум-преврат дойде превратната дата 10 ноември 1989 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Защото Бай Ганьо не се вписва в швейцарските пейзажи ))

 2. ,,ROLANN,,-E,KOGO VIZIRASH POD IMETO,,BAI GANJO,,?!POLITITZITE ILI NARODA?!

 3. Остави Бай Ганьо,глупако!Всяка нация си има своите байганьовци.Но това не означава,че става въпрос за тъпи,непросветни,смотани,гадни хора.Много добре знаеш,че Бай Ганьо е хитър,присметлив,далавераджия,умее да прави пари,не се дава лесно,прецаква другите,умее да мине за чужда сметка,пробивен е.Да изреждам ли още?Е-нима такива хора не успяват в живота?Аз съм пълна противоположност на тоя тип.

  1. И е гьонсурат кат плевнелиев и цветанов и станишев.

   1. Защо забрави луканов, тъпо к’о’п’е’л’е недоклатено?

    1. Хапчетата шизи, хапчетата… та барем спреш да си из6иваш комшлексите от туй дет ти се дзвери от огледалото…

 4. Друга е характеристикста на бай Ганьо ,по
  времето на соца ,кочмунистически троле.
  Бай Ганьо разбра, че от далаври, пресметливост,
  правене на пари ,прецакване ,минаване за чужда сметка и др мога да изреждам , беха позволени
  само на такива като теб ,активни борци против
  народ, руски слуи. Всичките хитрини на народния
  бай Ганьо , които все още бяха останали от
  времето на теорческия процес на българина ,
  преди 9.9.1944 година,бяха хвърлени единствено само за оцеляването му….
  Статистиката от гласуванията не ти ли говорят ?!
  О! Забравих т и си изхвърлен,поради некъдърност
  и си само трол!!!!!!

  1. Ало, господин „Цензор“ каквото и да приказваш, колкото и да плюеш, България си беше много по-добре по време на „троловете“ и никога не е била на последно място по икономика и на първо място по бедност в Европа както е сега. И ти знаеш добре кой е виновен за това – ей такива като тебе пречат на нейното развитие, защото плямпат и плюят, а плюнката пада върху тях, защото те самите са зомбирани и отровени както ти самият си зомбиран и от 30 години отровен от пропагандата платена от Сорос и с-ие, . Скрий се!

   1. Старче, що не вземеш да ми припомниш коя соц. държава по онова време е била по-зле от България, че аз нещо не си спомням.

    1. Младежо , млад си и не е грешка че не знаеш , тогава България беше на 27-мо място по жизнен стандарт и икономическо развитие , сега на 83-то , тогава българина ядеше по 82 кг. месо сега между 15-20 , сега събираме по левче от смс за да лекуваме болните си деца тогава беше безплатно и здравеопазването беше на по високо ниво , спирам до тук за да не изпусна не цензорирана дума !

    2. Румъния винаги е била по зле…
     А инак за невеующите (има го и в други източници, но това е в страница на български, като за по прости хорица като децата на демокрацията и селскоте де6или):
     //investoracademy.blogspot.com/2016/02/1989,html

  2. Така, така… прав си, че партийците и децата им изповядват разните там тарикатлъци – и добревците и костовците и стояновците и бакърджиевците и дайновците и зайковците и младеновците, че и цветановците и плевнелиевците даже….

 5. Ти наистина си старец и то изкуфял. В сравнението ти по богатство бяхме на
  последно място в СИВ , ако си спомняш.
  за организацията “свив”. Наи богатия от
  СИВ , ГДР лижеше подметките на не толкова
  по това време богата ГФР. Що се отнася
  до първото място в икономиката, винаги си
  на първо място когато се сравняваш само със
  себе си . А сега се сравняваш с най-богатите . Сравнявай се с руснаците, които мечтаят за България

  1. Е па сравнявай с руснаците де идиот слабоумен!
   Ама не смееш, защото по покупателна способност (това което се усеща всеки ден) са пред турция, а тя е пред нас..
   Пп. Според някои международни статистики по времето на сив сме били пред полша… и много далеч пред румъния.
   Аман от слабоумни тролове!

   1. Ако имаш предвид кръгът остапбендеровци около Путин като Дерипаска, да по покупателна способност са много преди целия свят. Затова повечето имат забрани за посещения извън русия. Там да стоят и да доят тъпите руснаци.

    1. Цитирам статистиката… усреднено.
     Същата в която влизат нашите дойновци, златевци, банови, борисови, цветанови, нинови, станишеви и хиляди още знайни и незнайни…

  2. Цензор, тогава дяла ни в СИВ беше 16% а сега в ЕС знаеш ли колко е , 0, 004 % , добре е нали !

 6. Не се абете,
  директно съйбете…
  ЭАЩОТО:
  Булгаро/циганската
  космическа кърма
  НЕ ПОЭВОЛЯВА ТОВА…!!!

  НЯМА ФОБИ И ФИЛИ
  сите така сте се родили

  …да го цункате на
  Муци с Акъла на Буци…

  УРААА…энаете…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.