Защо отново се заговори за Истанбулската конвенция?

Не се съмнявайте, че нашият свят не е забравен и скоро пак ще ни натиснат да се откажем от принципите си

Местоимението „Те" вече се използва за хора, които се определят като смесица между мъж и жена

В средата на миналата седмица американският Сенат потвърди кандидатурата на Рейчъл Ливайн за помощник-министър на здравеопазването и социалните услуги. Cи Ен Ен отбелязва, че за първи път Сенатът одобрява за пост в администрацията транссексуално лице. Между другото, допреди няколко години транссексуализмът беше определян като патологично състояние. Но преди близо три години, на 18 юли 2018, СЗО с единадесетата си ревизия на МКБ (Международна класификация на болестите), реши че транссексуалността не е психично разстройство и я заличи е от раздела с парафилиите, като въведе нова категория, наречена „джендър несъответствие“. 

Ще кажете - какво ни интересува Америка. Но няма да сте прави. Ефектът на пеперудата е израз, употребен в една лекция. През 1972 година по време на 139-та среща на Американската асоциация за научен напредък ученият Едуард Лоренц задал следния въпрос: „Махването на крилете на пеперуда в Бразилия води ли до торнадо в Тексас?“ В общо линии, теорията му твърди, че малките разлики в първоначалните условия могат да причинят сериозно различаващи се резултати от работата на системата като цяло поради това, резултатите от тях са непредсказуеми. 

Този израз е употребен и в класическия разказ на Рей Бредбъри „Гръмна гръм“ и предхожда появата на теорията на хаоса и самата поява на термина. В този разказ главният герой пътува във времето, а случайното убийство на пеперуда променя бъдещето му. Една книга за необратимите последици.

Ливайн беше кандидат на президента Джо Байдън. В края на февруари Ливайн избяга от въпросите за подкрепата си за операции за промяна на пола на деца по време на изслушването си в Сената за потвърждение. "Много е сложно”: Така то отговори на сенатор Ранд Пол, когато той попита дали непълнолетните са способни да вземат решение, променящо живота им, като смяната на пола.

„Д-р Ливайн, вие подкрепихте както разрешаването на непълнолетни да получават хормонални блокери, за да се предотврати преминаването им през пубертета, така и хирургичното осакатяване на гениталиите им“. Пол цитира статистика на Американския колеж за педиатри, че „между 80 и 95% процента от децата с полова дисфория през пубертета ще се справят с нея до края на юношеството, ако не се излагат на медицинска намеса и социално утвърждаване".

„Осакатяването на гениталиите се осъжда почти от всички“, заяви Пол. „Според СЗО гениталното осакатяване е международно признато като нарушение на човешките права. Гениталното осакатяване се счита за особено възмутително, тъй като почти винаги се прилага върху непълнолетни и представлява нарушение на детските права“.

Ранд Пол зададе ясни и категорични въпроси, сред които най-важните бяха:

1. "Подкрепяте ли намесата на правителството за отмяна на съгласието на родителите на детето да му се дават блокери на пубертета, хормони и/или отстраняваща операция на гърдите и гениталиите?“ 

2. "Трябва ли непълнолетните да вземат тези важни решения?“ 

И не получи отговори...Напълно очаквано, Пол се сблъска с реакция на сенатор от демократите. Пати Мъри каза: „За мен е от наистина важно значение кандидатите да бъдат третирани с уважение и въпросите ни да се съсредоточават върху тяхната квалификация, а не върху идеологически и вредни заблуди“.

Надали ви учудва, че Ранд Пол беше залят с обвинения в расизъм, хомофобия, „вредни изказвания“ и всичко, каквото може да се сетите. 

Гласуването идва във важен момент за трансджендър движението в САЩ, тъй като в много щати, предимно под управлението на републикански губернатори, се прокарваше законодателство, насочено към ограничаване на транссексуалните.

Преди две години Министерство на здравеопазването обяви отмяна на клауза, която защитава транссексуалните от дискриминация в системата на здравното осигуряване, а също отмени и решението на Барак Обама, което позволяваше на транссексуални да служат в армията, тъй като има "риск за ефективността и смъртоносната сила на военните". Тръмп и администрацията му предложиха и редица законопроекти в тази връзка, като този, опитващ се да забрани на транссексуални да участват в дамски училищни спортни състезания.

На 24 февруари Камарата на представителите прие законопроект, подкрепен от президента Байдън, имащ за цел да измени действащия закон за гражданските права, за да забрани дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност.

Малко преди да напусне поста си, в края на януари 2021 г. Тръмп за пореден (и последен път) се опита да се противопостави на тази патология, като администрацията му финализира още едно правило, отменящо недискриминационните защити за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора, които са се възползвали от различни програми, финансирани от Министерство на здравеопазването и социалните услуги.

Доналд Тръмп предложи политики, позволяващи финансирани от федерацията агенции за осиновяване да отхвърлят като родители еднополовите двойки. Тръмп прекара голяма част от своите четири години като президент, стартирайки поредица от инициативи и законопроекти, които да върнат нормалността и традиционните устои, крепящи традиционното американско семейство.

Не знам дали сте наясно, но в САЩ може да не се доредиш до лекар по половин година и да ти искат огромна сума за сериозна и жизненоважна операция, но операциите за смяна на пола се поемат от бюджета. И e достатъчно детето да "вземе решение", че се чувства от друг пол. Как ви звучи?

Преди две години пък, английското местоимение „they" („те"), използвано обаче в единствено число, стана дума на годината на американския интернет речник "Мериам-Уебстър". Думата „they" вече се използва за хора, които се определят като смесица между мъж и жена, за такива, които изцяло отричат двуполовата двойка, както и за други представители на ЛГБТИ обществото.

В своето изявление "Мериам-Уебстър" посочва, че използването на „they" като полово неутрален заместител на „he" („той") и „she" („тя) има над 600-годишна история в английския език. Използването на „they" в единствено число е част от тенденцията все повече неутрални местоимения да навлизат в употреба, за да се избягва масовото използване на мъжки род, когато се говори и за жени. В последните години то се употребява и от всички онези, които настояват за деконструиране на класическите определения на пол. „They" се използва също и за всеки човек, който не се самоопределя с някой двата най-разпространени пола", обясниха тогава от „Мериам-Уебстър".

Преди няколко години Оксфордският речник и сайтът Dictionary.com също публикуваха статии, в които потвърждават, че използването на „they" в единствено число е граматически коректно.

Да не забравяме и Истанбулската конвенция, за която се заговори отново напоследък, след като видимо се засили натискът върху България и други страни от Европейския съюз за нейното ратифициране. Като една от най-близките и важни цели, които си поставя тя, е промяна на образователната система. Защо образователната система? Защото има ли по мощно оръдие от нея, когато говорим за деца, както има ли по-податливи от децата спрямо индоктринирането? Тъй като все още, особено в източноправославния свят, противопоставянето на "новата биология" е много силно, се налага обучението да се започне от най-ранна възраст. Конвенцията ще следи и за различните образователни програми, които ще са "подходящи" да бъдат въведени.

Единственият коз, който имаме, и трябва умело да изиграем е, че сме свидетели на патологията, която вече е заляла САЩ, както и Западна Европа. И виждаме какво предстои и тук. И все още, може би, е в наши ръце да не го позволим.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи