Защо със Зико в Пловдив ще е различно?

10 неща, които кандидатът за кмет на ГЕРБ обеща на гражданите

На пловдивчани им е писнало много. От много неща. И от много години

Влудяващ трафик, разбити тротоари, липса на места за паркиране, мръсен въздух, високи данъци, ниски заплати. И още куп проблеми, които отлежават във времето и трупат обществен гняв.

Местните избори ще дадат възможност на хората да посочат кой ще търси и намира техните решения през следващите 4 години. В последния ден от кампанията ви представяме топ 10 на ангажиментите, които пое пред тях Здравко Димитров - кандидат за кмет на ГЕРБ, сигурен участник в балотажа и фаворит в последните социологически проучвания за изхода от вота в Пловдив. Както и прогноза защо той би могъл да се справи с тях. Така, че животът в града при неговото управление да бъде различен.

1. Трафикът в Пловдив е ужасен

Оценката е на самия Здравко Димитров. Може да си я позволи, защото всеки ден лично усеща щетите от този трафик на гърба си. Тук е мястото да припомним, че основният му опонент за поста Славчо Атанасов прекарва доста повече време в столицата. Понеже е народен представител.

Та за справяне с този ужасен трафик Зико планира серия мащабни инфраструктурни обекти, строителство на нов мост и нови кръстовища на 2 нива. Има сериозен шанс амбициозният му план да успее. Защото зад гърба си има изпълнителната власт, а голяма част от тези проекти не могат да се реализират без нейната благословия. Доказателства вече има. „Правителството ще осигури средства за доизграждане на Околовръстното шосе”, обеща преди броени дни премиерът Бойко Борисов при гостуването си в Пловдив.

Зелена светофарна вълна, нови джобове за автобусите от градския транспорт, ограничаване на Синята зона по ключовите булеварди и многоетажни паркинги на важни места пък ще решат проблемите със задръстванията и паркирането. А чрез обновяване и реорганизация на градския транспорт хората ще бъдат насърчавани да използват по-рядко колите си. Сега в Пловдив те се увеличават с по 5000 годишно.

С две думи. Зико ще действа по формулата: По-добра пътна инфраструктура + по-добра организация на движението + по-добър публичен транспорт = по-лек трафик.

2. Но не за сметка на тротоари и малки улици

„Те трябва да са удобни за всеки гражданин. Защото хората не вървят само в центъра”, обясни Зико. Самият той не живее в центъра. А и като дългогодишен областен управител проблемът му е добре познат.

„Тротоарите трябва да са достъпни и проходими за детски и инвалидни колички”, обяви намерението си за изграждане на съответните скосявания при всички бъдещи строителства Зико. Той пое ангажимент поддръжката на кварталните улици да бъде негов всекидневен ангажимент.

3. Всеки район - с нова детска градина или ясла

Поне по едно ново детско заведение във всеки от шестте района на Пловдив е записал в програмата си Здравко Димитров.

Има опит. Докато беше районен кмет на Западен, там бяха построени 2 нови детски градини. А вече има и разписан план за строителство на две нови училища. Започва и поетапно премахване на училищата с двусменен режим. На първо място е Математическата гимназия, където директор е неговият опонент от БСП Николай Радев. Защото Зико не гледа опонентите си като врагове. А като възможност да подбере най-добрите им идеи за развитието на града.

4. 3000 решени проблема на месец

Пловдив няма да се управлява на тъмно, отсече Здравко Димитров. Неведнъж той е критикувал капсулирания начин, по който досега общинската администрация е ръководила града. Затова предвижда създаването на постоянно действаща приемна с голям екип на пряко кметско подчинение. По неговите сметки тя ще може да приема и обработва средно по 3000 сигнала на граждани месечно.

Като бивш районен кмет Зико най-добре знае защо това ще бъде ефективно. В голям град като Пловдив не е реалистично кметът лично да има приемен ден за граждани, защото може да обърне внимание на изключително малък брой от тях.

Вместо това Здравко Димитров обещава да пита гражданите. За всичко. Обещава и край на едноличните политически решения.

„Кметът на Пловдив не е феодал. Силата му идва от подкрепата на хората”, казва Зико. Оттук и заявката му да търси максимална подкрепа в Общинския съвет. Без оглед на партийната принадлежност.

5. Пловдив равен по стандарт на София

Моята задача е до края на следващия мандат да настигнем София по доходи. Защото пловдивчани не са втора ръка хора и заслужават заплати като на столичани, амбициран е Здравко Димитров. А парите трябва да дойдат от реалната икономика.

Това не е невъзможно, защото - за разлика от други големи градове - Пловдив вече привлече инвеститори и работници от столицата и света. Проблемът обаче е, че заплатите остават сравнително ниски - градът е на пето място в България по доходи.

„Ще работим така, че да не тормозим бизнеса. Ще въведем повече електронни услуги, а не да се тича от гише на гише. Ще създадем добра среда. Това става с инвестиции в инфраструктурата и открито управление”, планира Здравко Димитров. В замяна обаче бизнесът ще трябва да помага на общината и да осигурява производства, които дават високи заплати на гражданите.

6. По-малък данък за колите

Данъкът за автомобили в Пловдив е двойно по-висок от софийския. Това определено много дразни гражданите под тепетата. Здравко Димитров вече публично пое ангажимент да го понижи. Въпреки че общинската хазна е в незавидно състояние. Зико ще компенсира с мерки за по-добра събираемост и връщане на данъкоплатците в Пловдив. Ще настоява и за по-висок бюджет. А това може да стане само с добро управление, добро планиране и добро партньорство с централната власт.

7. Повече профилактика, по-малко болни

По-добре да пазим гражданите от болести, вместо да ги лекуваме дълго и скъпо постфактум. Това е един от основните постулати в програмата на Здравко Димитров за здравеопазването. Тя предвижда разнообразие от информационни кампании, безплатни профилактични прегледи, спортни мероприятия и други мерки за опазване на общественото здраве.

„Необходима е реформа и затваряне на всички дупки, от които изтичат средства. Общинското здравеопазване трябва да бъде достъпно и ефективно за всички граждани”, отсича Зико. Той пое ангажимент в неговия мандат болници да не бъдат закривани.

8. А за здрави пловдивчани трябва чист въздух

Макар положението с чистотата на въздуха в Пловдив вече да не е критично, има още много да се желае. Според Здравко Димитров решаването на проблема с трафика автоматично ще доведе до намаляване на вредните емисии. Наред с това ще се стимулират хората да спрат отоплението на въглища през зимата. Друг приоритет е миенето на улиците, за да не се събира прах.

По-дългосрочен начин за подобряване чистотата на въздуха е залесяването. В програмата на Зико са разписани нови паркове, допълнително озеленяване на междублоковите пространства и строг контрол над строителите дали спазват изискванията за озеленяване край новите обекти.

9. Културата като въздух за душата

Пловдив трябва да остане културна столица на Европа и занапред, категоричен е Здравко Димитров. Той обеща да бъде създаден културен календар със събития за поне 3 години напред - фестивали, събития, изложби, постановки, концерти и други. Зико припомни неведнъж, че едни от най-ярките таланти на българските изкуство и култура са именно пловдивчани. И обеща да лобира за повече средства за култура от страна на държавата.

10. Трима началници над кмета

„Нямам зависимости”, каза в едно телевизионно студио Здравко Димитров. Може би той от всички претенденти за Пловдив има най-голямо основание да го заяви. Кариерата му винаги е била публична. И никога намесена в задкулисието на общинската власт. Познава механизмите на управлението. Но не се е замесвал в разпределението на ресурсите му. Доказал е лоялност. Но и характер.

Затова гражданите могат да са спокойни, че Зико - както сам казва - ще отговаря само пред трима началници.

Като човек - пред съвестта си.

Като партиец - пред лидера си.

Като кмет - пред гражданите на Пловдив.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле