За всеки от браншовете: Решават проблемите с касовите бележки

С преговори с бизнеса от НАП търсят решение на проблемите, които срещат фирмите при прилагане на новите изисквания за касовите апарати.

Счетоводният софтуер може да не бъде свързан с фискалното устройство

Обучават хората извън магазина

Проблемите на всеки от браншовете при прилагане на новите изисквания за касовите апарати ще бъдат решени с промени в Наредба Н-18 за отчитане на оборота. Един от проблемите досега беше, че използваният софтуер от счетоводните фирми за обработка на фактури на клиентите им трябваше да бъде регистриран като софтуер за управление на продажбите (СУПТО) и да бъде свързан с касовия апарат на фирмата, ако тя приема и плащания в брой. С нова дефиниция на това, какво е СУПТО този проблем на счетоводните фирми ще бъде решен и софтуерът за обработка на фактури на техните клиенти не трябва да бъде свързван с касовия апарат, научи “Труд”.

Продължават активните преговори между експертите на НАП и представители на бизнеса, така че положително решение да бъде намерено за всеки конкретен проблем на даден бранш. Заради хотелите например върху касовите бележки ще може да има по-малко информация, ако за продажбата има и друг документ. Така ако човек поръчва храна и напитки на номера на стаята си, при напускане на хотела и плащане, върху касовата бележка от рецепцията ще може да има обща сума на консумацията, а не данни за всяка поръчка. Туроператорите пък няма да бъдат длъжни да регистрират като софтуер за управление на продажбите и да връзват с касовия апарат всеки използван от тях резервационен софтуер на техните партньори по света.
При проверки на хора от НАП в медицински заведения данъчните ще имат достъп до данните за плащанията, отчетени в софтуера за управление на продажбите, но не и до данните за болестите на хората, предвиждат други промени.

Ще бъде въведен и режим за обучение на хора за използване на софтуер за управление на продажбите. Изискването е, обучението да не бъде в магазина, където взимат пари в брой от клиентите, а в друг офис на търговеца.

Коментари

Задължително поле