За да се ориентират малките фирми на свободния пазар: Платформа сравнява цените на тока

ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про ще имат 30-дневен срок да информират всеки един свой клиент, че трябва да си избере нов търговец от свободния пазар.

Търговците ще бъдат глобявани, ако крият офертите си

Санкция за оператор, ако откаже газифициране

Да се създаде електронна платформа за сравняване на цените на електрическата енергия, която предлагат различните търговци. Това записаха депутатите, след като енергийната комисия прие на второ четене промени в Закона за енергетиката. Целта е 300 000 малки фирми, които от 1 октомври 2020 г. трябва да излязат на свободния пазар, да могат да си изберат доставчик.  
На платформата ще има и калкулатор, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Безплатен достъп до нея ще имат клиенти с потребление под 100 хиляди киловатчаса годишно. Търговци, които  откажат да дават ежемесечни данни за цените, на които са сключвали договори, ще бъдат глобявани от 5 000 до 50 000 лева и в трикратен размер при повторно нарушение.

Търговците на електроенергия се обявиха против платформата. Според тях информацията за цените е търговска тайна. Те са категорични, че не могат да  предлагат оферти на месечна база, защото цената на електроенергията е динамична.

Друга промяна в закона предвижда в 30-дневен срок от влизането му в сила сегашните доставчици ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про да информират всеки един свой клиент, че трябва да си избере нов търговец от свободния пазар. Ако фирмите не успеят да сключат договори с нови доставчици до 1 октомври 2020 г., досегашните да продължат да им осигуряват електроснабдяването до края на юни 2021 г., но по одобрени от регулатора цени като доставчик от последна инстанция. 

Въвеждат се и глоби от 20 000 до 100 000 лева за газоразпределителни оператори, които откажат на клиент да бъде включен в мрежата. При повторно нарушение глобата става в трикратен размер. Ако операторът откаже да го присъедини, той е длъжен в 3-месечен срок от отказа да отстрани причините за него, като не може да даде последващ отказ на същото основание, записаха още депутатите.

Коментари

Задължително поле