За живи деца трябват здрави родители

Ситуацията у нас е крайно враждебна към младите семейства

Анализите показват, че всеки шести човек в света има трудности при зачеването на дете. Подрастващите знаят твърде малко за репродуктивното здраве и възможните рискове, които съществуват за тях и тяхното бъдеще. В днешно време младежите доста рано започват да водят полов живот, но за съжаление не ходят на профилактични прегледи, не се информират за безопасния секс и за всички съпътстващи болести.

Употребата на цигари, алкохол, наркотици, стимуланти, тежки диети, нелекувани инфекции, всичко това крие реални рискове за репродуктивното здраве на бъдещите родители.

Винаги съм твърдяла, че за да се раждат здрави деца, трябва профилактика и превенция на здравното състояние на родителите.

Трябва да се отнасяме с внимание към проблемите на хората, които искат да имат деца, но поради ред здравни причини не могат.

Преди няколко месеца получих проучване за удовлетвореността сред пациентите на инвитро клиниките, проведено от секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания“ към Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, което изнася данни, че се провеждат инвитро процедури, при които няма шанс за бременност. Често сме свидетели на това, защото се прилагат процедури по асистирана репродукция без да се обръща внимание на основното заболяване.

Анализите направени от сдружението показват, че има редица практики на инвитро центрове, които оставят у пациентите впечатлението, че клиниките понякога работят непрозрачно, некоректно, без прилагане на интегриран подход и без необходимата ендокринологична експертиза. Тези изводи са направени на база 10 месечно проучване, събиране на информация, организиране на анкети и получени многобройни сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване.

Затова потърпевшите алармират и настояват за прозрачност при процедурите и информираност за пациентите. Клиниките, които се занимават с инвитро процедури, трябва да предоставят на пациентите си преди процедура пълна информация в писмен вид, изготвена от специалисти.

Понякога някои процедури се оказват излишни, поради неизвършена консултация и лечение на основното заболяване. При такива обстоятелства логично има неуспешни процедури, но у пациентите остава усещането, че са „ограбени“, „измамени“ и това напълно ги срива психически и физически.

Една от най-важните промени, която трябва да се случи, е всички инвитро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла, подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина.

Първичният преглед на пациентите в инвитро клиниките трябва да се извършва в рамките на месец след подаването на формуляр в клиниката и ясно и в писмен вид да бъде описана в детайли процедурата - начало, необходими изследвания и консултации, както и да бъде отговорено на всичките им въпроси. Това е особено важно за пациентките над 38-годишна възраст, защото при тези жени всеки час и ден е важен и даването на час за първичен преглед месеци или година след изявяването на желание да станат пациенти на клиниката намаляват драстично шансовете им за успешна бременност и раждането на собствено дете.

Обстановката в страната се отразява изключително негативно върху бъдещите родители – лошо здравеопазване, сринат стандарт на живот, безработица, лоши условия на труд и др.

Силно влошени са условията на живот – хигиенни, екологични, стрес, напрежение, картели, монополи, мудна администрация.

Ще има деца, когато има майки. Всяка жена иска достоен живот за децата и семейството си. Правата на майката, децата и семейството трябва да станат приоритет, защото това е нашето бъдеще.

Едно от основните направления в здравеопазването трябва да бъде профилактиката , която за жалост липсва в нашата здравна система. Тя трябва да е в основата на пирамидата, защото струва по-малко, а има по-голяма полза за обществото.

Има хиляди млади хора в страната, които се нуждаят от информация и конкретна помощ, свързани с репродуктивното здраве.

Това са млади борбени хора, с добри професии, изключително чувствителни, с ясни стремежи и една мечта – да бъдат родители, да имат деца!

Голяма част от тях изживяват цялата си младост в лутане от кабинет в кабинет, от лекар на лекар.

Никой няма право да отнеме възможността на младите хора да имат мечти и да вярват – че ще станат родители, ще имат своя рожба!

 

Инициативи има

В редица общини в България по инициатива на общински съветници от ВМРО има местни фондове ин витро, които дават добри резултати. Важно е да се премахне лимитирането на безплатните ин витро процедури, но това трябва да стане по правилата, които вече отбелязах и при условия на доказано лечими заболявания, които пречат на зачеването по естествен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи