За небалансирания български език

Поради что се срамим…

Публично повръщане на едросмляна, прясна култура

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Чуждицата е много нахална и ние є помагаме с речта си, казва в свое интервю езиковедът проф. Владко Мурдаров от Института по български език към БАН. Днес времето много дословно потвърждава това изказване, а онлайн сметището е пълно с неологизми, дращещи несвикналото ухо и око.

Подобряването на езика ни е преминало през задължителни, направо рестриктивни необходимости като османското владичество, но тези заемки седят някак разумно, дори кокетно в българската реч. Че какво по-подходящо може да замести думата тлака /Тлака в Алтъново/, когато трябва да се опише подобен род седянка, която хем е седянка, хем не е… Както и думата кеф, който покрива българския си еквивалент наслада. Но знаете, кеф е много по-обогатен нюанс на насладата, то съдържа не само пълно отдаване на насладата, а добавя плътността на захарен памук, аромата на канела, на разврат, ако щете. Насищането на езика ни с тези думи нито го оглупява, нито обезсмисля сходните такива. Не трябва да си лингвист, за да забележиш нахлуването на цели орди нови думи, които - ясно е на всички - се използват най- вече поради снобски причини и такива да изнесем на преден план речниковото си богатство. За хората със стил и култура това е едно натрапчиво себеизтъкване, браншов език, особено на техничари, на свързани с новите технологии служители. Те са „ бляскави” в постовете си онлайн, а седнат ли на маса - завъртат ни в турбулентността на чуждиците, с които са нахранени. Разбира се, това е вид публично повръщане на едросмляна, прясна култура, след преяждане с цитати, определения и побългарени британски думи.

Не ви ли се повръща, мили наследници на чистия език на Балан, когато чувате да се казва, че ще ви “даунлоудват”, “копнат”, “форуърднат” нещо си…че са били на “шопинг”. Не е ли всичко това малко покварено на фона на богатия ни български език? Направо съм готов да им го…лайкна. Макар Балан да звучи и за мен малко архичен, досаден в предвзетостта си, то не са ли новите версии на думите въглищен прах в кладенеца на културата ни и правилното ползване и защита на езика ни.

Идва ми да цитирам Паисий, който пита поради что се срамим да се наречем болгари - точно там се съдържа отговорът на подобна подмяна на кокетни, покриващи смисъла на казваното нашенски думи. Останалото е словесна разпищоленост, в която демонстрираме снобизма си, нашата колебливост относно значимостта на думите ни, разкрива ни като комплексирани балканци, които се кичат в купешки думи. Съкън!

 

 

Fashion Idol

Нанси Дел Олио

Една от модните икони на Лондон и бивша приятелка на Свен Горан Ерикксон, Нанси Дел Олио е специална за модните среди. Забележителни са появите є на Royal Ascot, където Нанси проявява нескончаемото си въображение, показва шапки и детайли с нечувани висоти. Може да се каже, че тя е мецосопраното на всяка естетическа опера, която се изпълнява в Лондон. Днес виждаме бившата на бившия треньор на националния отбор по футбол на Кралството, да се носи повече от предизвикателно, но предложената от мен визия се ограничава само в черно и бяло. И така още повече подчертава невъздържаните избори на госпожицата.

 

Ритуали

Черпят Гала с чай в бутик

Водещата от Нова телевизия Гала, бе забелязана да избира козметика за дома и тялото в Сердика център. Облечена цветно и вдъхновяващо, мис “На кафе”, се оказа в бутик за СПА продукти. Притежателката на веригата SPA Ceylon Биляна Пецева лично посрещна именитата си гостенка, като и поднесе чай, каквато е източната традиция. Пецева и Гала станаха първи приятелки и е напълно възможно да се появят под ръка на предстоящия национален конкурс “Мис Лято”. Пецева е част от десетчленното жури, а дрес кодът е вдъхновен от част от нейните продукти в оранжево.

 

 

В Пловдив

Хубавата Елена стана Ротари шеф

Бизнесдамата Елена Кристиано, която е собственик на една от най-бързоразвиващите се козметични компании Christian of Roma Group, стана първата жена президент на Ротари клуб “Пловдив”. Церемонията се състоя на тържествено събрание на ротарианците от клуба. Елена, която стана и Бизнесдама на 2018 година, има ясна стратегия за развитието на клуба през следващата една година, като ще сложи акцент върху благотворителни каузи, които са в помощ на обществото.

Преди месец тя получи и отличието “Най-добрият човек”- една награда, която є подхожда изключително много. Първият Ротари клуб Пловдив е създаден на 20 май 1939 година. Основоположници са 19 пловдивчани с различни професии. Сред тях са адвокати, лекари, учени, инженери, архитекти, търговци. На снимката - Елена Кристиано с дъщеря си, която пристигна от Италия, за да поднесе почитанията си.

Коментари

Задължително поле