За седемнадесети път Свищов събира камерни и кафе – театри от цялата страна

Проявата е под патронажа на кмета на крайдунавския град Генчо Генчев

За седемнадесети път Свищов събира любителски камерни и кафе – театри от цялата страна. Заявки за участи се приемат в Първо българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” в крайдунавския град до 15 март. Проявата е насрочена за 22 и 23 март.

svistov

Театралният форум се провежда под патронажа на кмета на Община Свищов Генчо Генчев. Седемнадесетото му издание ще премине под знака на 150 години от отпечатването на „Устав на Българското читалище в Свищов” и 115 години от Дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяване на сграда за театър и читалище в Свищов.

Съгласно статута на фестивала, с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 минути пред съставено от професионалисти жури. Ще бъдат връчени специална награда на Кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по три награди за мъжка и за женска роля.

Фестивалът на любителските камерни и кафе - театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130 годишнината от Първото театрално представление в Свищов.

От 2004 г. насам фестивалът на любителските камерни и кафе – театри се провежда ежегодно в навечерието на 27 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.

Коментари

Задължително поле