За час 10 опита за ало измами в Шумен

Снимка: Архив

"Инспектор Стефанов" се провали

За около час в дежурната част на ОДМВР-Шумен в петък са получени над десет обаждания от граждани, които се оплакали чрез телефон 112 за мъж, който се представял за полицай и искал спестяванията им. Във всички обаждания се представил като "инспектор Стефанов". Претърпял пълен провал, защото никой от обезпокоените шуменци не повярвал на сюжета, всички решили да попитат в полицията: "Има ли акция?".

Мнимият полицай съобщил, че се провежда такава за залавяне на крадци и измамници, и помолил хората да съдействат за залавянето им. Оставил несъществуващ телефон за връзка 99112. В някои от случаите след обаждане от "инспектора" следвало второ от друг измамник, който искал пари и след отказ следвали заплахи за физическо насилие. После пак звънял "Стефанов", който молел за съдействие. За целта трябвало да хвърлят през балкона пари и ценности или да ги оставят близо до домовете си, за да можела полицията да хване мошениците на място. Хората били убеждавани, че след акцията парите ще им бъдат възстановени.

"Молим хората да не се доверяват на непознати по телефона. Да не предоставят информация за това с какви парични средства разполагат и на какъв адрес живеят. Ако получат подобно обаждане да затворят телефона, след като прекъсне разговора и чуят сигнал "свободно" да се свържат с близки или с полицията на телефон 112", настояват от полицията.

Коментари

Задължително поле