За 170 г. от рождението на Патриарха: Излезе сборник с 30 разказа на Иван Вазов

“Софийски разкази”, 360 стр., цена 16 лв.

Сюжетите са из живота в столицата от края на XIX - началото на XX век

“Софийски разкази” е заглавието на великолепния сборник, с който се отбелязва 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Той излиза по книжарниците от утре - два дни преди рождения ден на Патриарха на българската литература. Съставител и автор на предговора е проф. Милена Кирова.

Сборникът на издателство “Колибри” обхваща трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Те представляват истинска хроника на събитията в българската столица от края на XIX - началото на XX век. Характерни за белетристичния подход на писателя са живият усет към характерни детайли, психологическото проникновение и склонността да се извеждат типични образи на тогавашната действителност. Разказите отразяват непосредствените впечатления на Вазов, който е обичал да се разхожда из улиците и околностите на София, понякога със съзнателното намерение да наблюдава поведението и нравите на новите столичани.

Софийските разкази на Вазов започват с “големия разказ” (писателят съзнателно не го нарича повест въпреки неговите 90 страници) “Кардашев на лов”, който може да бъде приет за програмен текст на всички разкази. Мозаечната композиция, както и необичайната дължина дават възможност на Вазов да вмести почти всички мотиви и теми, които са разгърнати в сюжетите на неговите кратки “софийски” разкази.

Всепризнатият български поет, писател и драматург Иван Вазов (1850-1921) е роден в Сопот в семейство на заможен търговец. През 1876 г. излиза първата му стихосбирка “Пряпорец и гусла”, последвана от “Тъгите на България” (1877), “Избавление” (1878), цикъла “Епопея на забравените” (1881-1884) и др.

Няма жанр, в който да не е творил

Издава 5 тома с кратка проза

Вазов се установява в София през пролетта на 1889 г. Тук той се посвещава на активна обществена и писателска дейност. В периода 1890-1905 г. усилено пише разкази, събрани в пет последователно издадени сборника: “Драски и шарки” (два тома), “Видено и чуто”, “Пъстър свят”, “Утро в Банки”. В тях не е обособена група, наречена от самия автор “софийски разкази”, но значителна част от произведенията са на софийска тематика. Иван Вазов създава образци във всички литературни жанрове и очертава жанровите граници в новата ни литература. До края на дните си останал верен на патриотичната и гражданската тематика, той е наречен Патриарх на българската литература и е признат за Народен поет.

Коментари

Задължително поле