За 30 г. България загубила 25 млрд. лв. от изтичане на мозъци

България е загубила невъзвратимо около 25 млрд. лв. през последните 30 г. от това, че обучени в средни специални училища или университети млади хора са напуснали страната веднага след дипломирането си. Това съобщи във Варна изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Добрин Иванов.

Той участва в дискусионен форум, посветен на съвременните бизнес модели и форми на труд в условията на дигитализация и глобализация, организиран от Икономическия университет.

За да се спре изтичането на мозъци, от АИКБ предлагат приетите по държавна поръчка студенти да бъдат задължени да работят в страната за определен период след дипломирането си, а ако не желаят - да връщат поне част от инвестираните в обучението им средства.

"Това не означава да се ограничават правата на младите хора на придвижване и работа. Всеки може да емигрира, но и държавата трябва да си търси парите, вложени в образование", подчерта Иванов. АИКБ предлага и промяна в начина на финансиране на университетите. Целта е държавата да плаща обучението само в тези специалности, които реално се търсят на пазара на труда.

Коментари

Задължително поле