Здравка Михайлова с наградата „Дедалос“ на Съюза на писателите – Атина

Зам.-кметът на община Атина Елефтериос Скиадас и Здравка Михайлова

На 21 ноември в Културния център на Атинската община се състоя връчването на ежегодните награди на Съюза на гръцките писателите (Εταιρεία Συγγραφέων), обнародвани на 18 октомври.

С наградата „Дидо Сотириу“ (на името на известната гръцка писателка, авторка на романите „Мъртвите чакат“ и „Окървавена земя”) е удостоен поетът, класически филолог, критик Янис Далас. С наградата „Дедалос“ (по името на героя от романа „Одисей“ на Дж. Джойс Стивън Дедалус) е удостоена българката - литературен преводач, Здравка Михайлова.

Наградата „Дедалос“ 2019 на Съюза на писателите се присъжда с единодушно решение на УС на Здравка Михайлова за цялостния й многостранен принос в областта на литературата и за общуването между народите посредством културата. Отличието бе връчено от зам.--кмета на община Атина Елефтериос Скиадас.

За приноса на З. Михайлова в изграждането на културни мостове между двете страни говориха писателката Елена Хузури (на български е издаден романът й „Мрачен Вардар“, изд. „Сиела“, 2011, прев. З. Михайлова ), член на УС на Съюза на писателите, и поетът дипломат Никос Влахакис, съосновател на Гръцко-българско сдружение „Аристотел – културен мост“.

В ответното си изказване Здравка Михайлова заяви, че приема с благодарност наградата като колективно признание за сътвореното от мнозина (не само от преводача, но и от български издатели, илюстратори, редактори, коректори, тъй като книгата представлява културен продукт и на колективно усилие …) Тя подчерта, че в областта на словото между България и Гърция съществуват силни връзки още от 19 и 20 век и изрази пожелание „да се умножават и изданията на български автори на гръцкия книжен пазар …. За да може по такъв начин мостът на духовното и литературно общуване между България и Гърция да стъпва още по-здраво, и на двата бряга“.

На събитието присъстваха представителят на гръцкия парламент и бивш министър Т. Русопулос, зам.кметът Е.Скиадас, председателят на творческия съюз поетът Г. Хулиарас, изтъкнати гръцки писатели, представители на българското посолство и българската общност в гръцката столица, гости.

Коментари

Задължително поле