Здравни експерти: 30% от нашите деца пушат активно, момичетата надминаха момчетата

Снимка: Pixabay

На днешния 15 септември над 700 000 ученици прекрачиха прага на 2349 училища в страната.

Много от подрастващите вече са опитали вкуса от никотина и това дори не е тайна за техните родители. 

Притеснителни са резултатите обаче за младежите, които всеки ден дават пари за тютюнев дим.

„Най-лесното нещо е да спреш цигарите, знам го, защото съм го правил хиляди пъти“, е казал Марк Твен и очевидно е бил прав, предвид статистиката.

"В България 40 % от населението пуши", това съобщи на здравен форум зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Михаил Околийски.

"30% от нашите деца пушат активно. В България момичетата пушат повече от момчетата. Ние сме една от страните с най-висока степен на тютюнопушене сред младите", каза още доц. Околийски.

У нас момичетата пушат повече от момчетата

„Родителите дават лоши примери на децата си, като пушат електронна цигара и даже им подаряват такъв вид устройства за рождения ден, защото видиш ли е по-малко вредно. Майката и бащата трябва да дават личен пример на детето си и да не казват "Не ме гледай, какво правя, а ме случай, какво ти говоря", това няма никакъв смисъл. Трябва да се дава личен пример, като не пушат, както и да не очакват някой друг да им свърши работата, като училището или организация и т.н.", допълни той.

„Тютюневата индустрия инвестира милиардите си, за да те закачи, да ти даде „кукичка“ и като ти вече си почнал да пушиш, после е трудно спирането“, допълни още доц. Михаил Околийски.

"СЗО казва, че от тютюнопушене умират над 8 милиона души годишно, като над 1,5 милион от тях са пасивни пушачи", съобщи д-р Ивелина Панджарова, медицински онколог.

"Ракът на белия дроб се причинява от тютюневия дим, много бивши пушачи след време могат да заболеят от рак", това разясни д-р Панджарова.

"50 % от рака на пикочния мехур се причиняват от тютюнопушене, много често това са пациенти, които са пушили", каза още тя.

"До 12 часа след изпушване на последната цигара белият дроб започва да се възстановява и лекува от тази увреда – цигареният дим", допълни медицинският специалист.

"Новите цигари – вейповете, също не са по-малко вредни отколкото цигарите. Те са вкусни заради съдържанието на диацетил, това причинява необратима увреда на белия дроб", каза д-р Панджарова.

Тя съветва първата среща на детето, относно тютюнопушенето, да бъде с общопрактикуващия лекар.

"Личният лекар е човекът, който има най-близък контакт със семейството и познава децата. Това би имало благоприятен ефект за превенция", каза д-р Панджарова.

Тя съобщи, че на тел. 116 111 може да се подават сигнали относно нарушения, когато видим, че се продават алкохол и цигари на непълнолетни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве