Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Очакват резултатите от хистологично изследване на Стефан Данаилов

Борисов кацна в Брюксел за участието си в заседанието на Европейския съвет

„Зелена сделка” до 2050 г. обеща Лайен (обзор)

НАТО – крайъгълният камък на нашата колективна отбрана

Бившата германска министърка на отбраната и кандидат за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обеща, ако бъде одобрена за поста, да превърне в основен приоритет за ЕС опазването на околната среда, борбата с климатичните изменения и ефекта от тях. Те ще бъдат заложени в “зелена сделка” между държавите членки, с цел до 2050 г. Европа да бъде първият въглеродно неутрален континент в света.

“Целите, които сме си заложили за ограничаване до 40% на емисиите от СО2 до 2030 г. не са достатъчни. Трябва да отидем по-далеч. Да се стремим към повече… емисиите от СО2 могат да бъдат намалени с до 50%, ако не и 55%”, заяви тя по време на изслушването си в Европейския парламент в Страсбург.

Споменаването на възможно удължаване на датата за Брекзит отвъд 31 октомври разбуни духовете и предизвика пламенна реакция на лидера на едноименната британска партия Найджъл Фарадж.

“За да реализираме всичко това ще предложа Зелена сделка за Европа още в първите си 100 дни на служба. Ще внеса първия досега Климатичен закон, който да узакони целта 2050 г.”, настоя още Фон дер Лейен. Според нея реализирането на тези цели ще изисква инвестиции в огромен мащаб, за които единствено публични средства няма да са достатъчни. “Ще предложа създаването на Устойчив Европейски Инвестиционен План и ще превърна части от Европейската инвестиционна банка в Климатична банка. Това ще отключи над 1 трилион евро в инвестиции за следващото десетилетие”, каза тя. За постигането на тези амбициозни цели държавите членки на ЕС “трябва да подсилят гръбнака на икономиките си: малките и средни предприятия” (МСП) и най-доброто решение за това е завършване на предложения от ЕК Съюз на капиталовите пазари, което да улесни достъпа на тези компании от всички държави членки да набиране на средства.

Лайен настоя, че част от бъдещите усилия в областта на икономиката трябва да бъдат насочени и към подобряване на функционирането на Пакта за стабилност и растеж. В изложението си пред евродепутатите тя подчерта че в ЕС не могат да се правят компромиси с върховенството на закона, гарантирането на човешките права или равнопоставеността на половете. “Една от пет жени в ЕС е била жертва на насилие, а 55% от жените са ставали жертва на сексуално посегателство. Ще предложа насилието срещу жени да бъде част от престъпленията, включени в Договора за ЕС. И ЕС следва да се присъедини към Истанбулската конвенция”, заяви още тя.

Според Лайен ЕС трябва да говори с “по-силен и единен език” пред света по въпросите засягащи външната политика. “Крайъгълният камък на нашата колективна отбрана винаги ще бъде НАТО. Ще останем транатлантици, но трябва да бъдем и повече европейци. Затова създадохме Европейския отбранителен съюз”, подчерта тя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.