Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

БСП иска преизчисляване на пенсиите

Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Задържаните за убийството на мъж във влак край Вакарел са брат и сестра Вероятната причина за инцидента е отправена забележка към извършителите

Парламентът прие промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Борисов: Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно

Цветанов се извини за думи на депутат от НФСБ

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение срещу Асандж

Борисов в Гърция: ЖП връзката Солун-Русе ще допринесе за икономическия подем на региона

Йордан Цонев: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки

КОНПИ отнема над 30 хил. лв. от бивш управител на общинско дружество в Бургас, сключвал договори със съпругата си

Антон Антонов, АПИ: Потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка

Мустафа Карадайъ: Най-големият враг на патриотизма е национализмът

Няма кандидати за къщата на Пейо Яворов

Президентът Радев: България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници Не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото, заяви държавният глава

Зелените мошеници нападнаха министър Костова

Над 300 млн. лева поискаха "зелените" от държавата за обгрижване на червеногушите гъски до 2022 г.

Старата песен ще се пее на стар глас – да се отпуснат поредните милиони за бутафорни проекти за биоразнообразие

През изминалите 6 години в България са раздадени над 200 млн. евро европейски средства за опазване на биоразнообразието, потънали в абсурдни проекти

Още не минали и три дни, откакто Ирина Костова е новият министър на екологията, на килимчето пред нея се намъкват обичайните заподозрени – „еколозите“ от коалиция „За да остане природа в България“. Старата песен ще се пее на стар глас – да се отпуснат поредните милиони за бутафорни проекти за биоразнообразие и да се саботира административно втората половина на зимния туристически сезон.

Ударниците на коалицията този път са швейцарската офшорка WWF, която през последната една година мобилизира всичките си световни офиси да събират подписи от африканци и азиатци в подкрепа на връщането на вече приетия от МОСВ план за управление на парк „Пирин“. Планът е продукт на двегодишна работа на екип български професори лесовъди и еколози, които успяха да спечелят обществената поръчка, измествайки далеч по-неподготвения екип на коалицията „За да остане природа в България“.

WWF заблуждават българския президент и министъра на екологията, че в новия план за управление на парк „Пирин“ се „позволява строителство на 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите на 60% от площта на парка.“ И двете твърдения са лъжи:

В раздел 3.2 „Режими и норми“ (страница 382), точка 15, новият план забранява изрично всякакво строителство освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващи сгради, пътища, спортни и други съоръжения.

Този режим кореспондира напълно с разпоредбите на ЗЗТ.

Всяка от разрешените дейности се осъществява по допълнителни регулации, включително изработване на проекти и планове по чл. 64 от ЗЗТ.

Планът за управление на парка не може да разрешава дърводобив на територията на националния парк. В сборник „Гори“ към плана се описват текущи сечи в съседните горски стопанства, които се управляват от министерството на земеделието и нямат общо с Национален парк „Пирин“. В таблица 57 на стр. 72 от сборник „Гори“ ясно се посочва, че това са горски стопанства, непринадлежащи на парк „Пирин“.

Важно е да се отбележи, че българската държава вече е критично закъсняла с приемането на плановете за управление и е нарушила всички инструктивни срокове от Европейската комисия. В някои от парковете продължават да действат стари планове за управление, за които още преди 5 години е установено, че не отговарят на променилите се екологични условия в защитените територии и де факто представляват опасност за самата околна среда.

Чрез измамната си кампания „еколозите“ от коалиция „За да остане природа в България“ целят да упражнят неправомерен натиск върху българските институции, да ги принудят да извършат тежки нарушения на европейските изисквания и да ги поставят в зависимост от собствения си интерес.

Същата зависимост през годините се е доказала като безупречно работещ инструмент за рекет и кражба на европейски средства. През изминалите 6 години в България са раздадени над 200 млн. евро европейски средства за опазване на биоразнообразието, потънали в абсурдни проекти като 50 млн. лева за броене на червеногуши гъски, 14 млн. лева за преместване на 48 лешояда, 500 000 лева за развъждане на лалугери и 800 000 лева за подпомагане на рибите да плуват в река Русенски Лом. Редно е да се напомни, че дори и в момента в МОСВ продължават да висят проекти с висок корупционен риск като картиране на зоните за местообитания за 11 млн. лева и хипотетичното преразглеждане на проекта за червеногушите гъски за 50 млн. лева.

Българското служебно правителство с премиер Огнян Герджиков трябва да следва стриктно закона и да не допуска задкулисно вмешателство в екологичните и другите ведомства. Провал и поддаване на натиск ще доведат до катастрофални загуби за икономиката, поставяне на природата в националните и природните ни паркове в продължаваща опасност и риск при действието на старите и вече неадекватни планове за управление и отваряне на поредните възможности за присвояване и кражба на евросредства за псевдоекологични каузи.

Еколозите знаят, че най-дебелите риби се ловят в мътна вода. Работата на проф. Герджиков и министър Костова е да избистрят водата във вече заблатеното Министерство на околната среда и водите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Да помагаш на рибите да плуват в реката. Все едно да помагаш на гъските да летят или на вълците да тичат.Голяма измислица.Но от нея падат много пари. А не да блъскаш за някакви си 500 лева цял месец.

  2. Министърката е в управлението от едва няколко дни, но сега зелените ще я изкарат виновна и за избирането на Тръмп най-вероятно..

  3. Ама пък какви пари изкарват тези уж загрижените за природата, милионери, начело с Тома Белев.

  4. Явно България е в плен на псевдо-зелените мошенически интереси, контролирани чрез Тома Белев от Иво Прокопиев, който е главата на зеления октопод! Още малко им остава и сигурно ще ги изгонят с камъни от страната! На хората вече им писна от еко-терористите на Прокопиев и тяхното изнудване!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.