Зелено околовръстно по релсите на Фердинанд

Снимка: Пламен Стоименов
Кметът на София Йорданка Фандъкова представи плана за първия етап от изграждането на Зеления ринг.

Алтернатива за предвижване в столицата за по-чист въздух

Първият етап ще свърже Борисовата градина и “Слатина”

Царят издал указ за линиите в началото на XX в.

Зелен коридор за пешеходци и колоездачи ще свърже Борисовата градина със столичния квартал “Слатина”. Той ще се вие по трасето на старите жп линии между гара “Пионер” и Висшето училище по транспорт “Тодор Каблешков” и трябва да се превърне в алтернатива за предвижване в столицата, така че да се намали замърсяването на въздуха.

Това е първата част от проекта “Зеленият ринг” на София, чийто Подробен устройствен план (ПУП) бе представен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков. Целта е трасето да свърже всички квартали и паркове на столицата.

“Зеленият ринг” ще използва част от изоставените трасета на градската околовръстна железница, указ за която цар Фердинанд издава още в началото на XX век, и която влиза в експлоатация около 1940 г.

“Заложили сме изграждане на линеен парк, по цялото протежение да има велоалея, както и пешеходни пътеки”, обясни Фандъкова за първата част от проекта. В него общо 10 000 кв. м е площта на велоалеята с обща дължина малко над 3 км. Зелените площи за обществено ползване ще бъдат над 30 000 кв. м.

Фандъкова припомни, че главният архитект е получил задачата да предложи решение, така че да може да се използва цялото трасе на бившата жп линия. По думите є съсобственик на тези терени е Министерството на транспорта, от което Столичната община иска да получи трасето от “Слатина” до гара “Пионер”.

“Условието да получим в собственост 60 дка от това трасе беше да имаме Подробен устройствен план, който да бъде приет. Главният архитект Здравков и неговият екип подготвиха проект на ПУП за трасе с малко над 3 км дължина с площ от малко над 60 дка. Около 3 дка остават за собственика, който ще има грижата да ги стопанисва на базата на приетото решение”, разясни столичният кмет.

Предстои да се обяви процедура за изработка на идеен проект, който да включи и осветление, джобове за сядане и др. Освен това в терените, в които НКЖИ ще си запазва собствеността, се предвижда да има обекти за обществено обслужване като кафенета и малки магазинчета. Намеренията на Общината са да приключи всички процедури до края на годината, за да може през 2021 г. да стартира изграждането на първата част от ринга.

Предвижда се проектът за ПУП да влезе в комисиите на СОС до две седмици, а преди ден Фандъкова обяви, че Столичната община ще търси финансиране чрез заем за ключови обекти, които облекчават трафика и са в посока развитие зелен град, сред които е “Зеленият ринг”.

Арх. Здравко Здравков пред “Труд”:

Трябват ни между 9 и 12 месеца 

Има идея за детска градина

“След стартиране строителството на този участък от 3 км предполагам, че в рамките на 9 месеца до една година би могло да бъде завършено всичко по трасето”, коментира пред “Труд” главният архитект на София Здравко Здравков.

Той уточни, че началото на реализацията на проекта зависи от процедурите по обжалване на подробния ПУП, които мога да продължат до края на 2021 г., но Общината се надява да по-оптимистични срокове.

“Подготвяме процедура за избор на проектант, който да ни отговори на въпроса колко ще струва проектът, защото с подробния ПУП искаме успоредно да стартират процедурите и за идейния проект на трасето”, уточни Здравков.

По думите му трасето е изцяло безопасно и в момента не се ползва, тъй като са демонтирани жп линиите. “Първият етап включва съществуващи жп преминавания - тунелът под “Цариградско шосе” и естакадата на “Шипченски проход”. Така двете основни артерии ще се преминават безконфликтно”, каза той.

В предложения си вид проектът включва двупосочно движение за колоездачите, велосипедни паркинги и наемане на велосипеди, детски площадки за игра, зони за почивка и отдих, фитнес площадки, зони за разходка на кучета.

Според изготвения баланс на територията близо 49% ще са зелени площи, за велоалеите - 14%.

Има идея в малко по-широката част на зелените площи да се направи детско заведение и детска ясла, допълни Здравков.

От 17 юли до 22 септември

Пешеходни уикенди за лятото предлагат общински съветници

Свързани паркове

Столични общински съветници начело с председателя на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева предлагат 10 пешеходни уикенда в центъра на София през лятото. Проектът носи името “Зелени улици” и целта му е да намали вредните емисии, както и да даде шанс на столичани да се придвижват необезпокоявано в центъра пеша. “Предлагаме 10 уикенда, които да стартират от 17 юли до 22 септември и започваме с три улици от историческия център на нашия град: “Сан Стефано” от бул. Цариградско шосе до бул. “Янко Сакъзов”, втората е ул. “Иван Шишман” от ул. “Юрий Венелин” до улица “Граф Игнатиев”. Третата локация е ул. “Ангел Кънчев”, от площад “Гарибалди” до ул. “Гладстон”. Така правим свързани парка “Заимов”, през Докторска градина до Борисовата градина, оттам се влиза по “Граф Игнатиев” и стигаме до Седмочисленици”, обясни Малина Едрева.

Коментари

Задължително поле