Зеленски отрече Тръмп да го е изнудвал за разследването срещу Джо Байдън

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не се е опитвал да го шантажира, нито в телефонния им разговор през юли, нито на срещата им през септември, във връзка с разследването срещу сина на Джо Байдън.

Зеленски каза пред журналисти, че целта на телефонния му разговор с Тръмп била да уговори последвалата среща и че той поискал Белият дом да смени тона към Украйна. "Казах му: вижте ни, приличаме ли ви на корумпирани хора? Не е имало никакъв шантаж", увери Зеленски.

Камарата на представителите на американския Конгрес започна разследване за импийчмънт (отстраняване от власт) на Тръмп във връзка с подозренията, че може да е използвал одобрената от Конгреса военна помощ за Украйна като инструмент за натиск над Зеленски, за да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му. Байдън е един от основните съперници демократи на Тръмп в предстоящата догодина надпревара за Белия дом.

Зеленски уточни, че разбрал за блокираната от САЩ военна помощ за стотици милиони долари едва след телефонния разговор с Тръмп на 25 юли. Той смятал, че разговорът ще доведе до лична среща с Тръмп и искал американският президент да посети Украйна.

Коментари

Задължително поле