Търновският театър представя на Царевец „Теменужката от Монмартър” на Калман

Прмиерът инспектира ремонта на мостовете по магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Момче се удави в река Росица 17-годишният младеж е от великотърновското село Ресен

Турция намали военната служба на шест месеца

Шоколадовото изкушение Лаис Рибейро

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Черна гора

Прокуратурата поиска задържане под стража за седемте обвинени за трафик на мигранти

ДПС няма да участва в консултации за партийните субсидии

Евакуираха 15-хиляден град в Япония заради опасност от свлачища

Цената на биткойна надхвърли 12 000 долара

Торнадо издуха яхтено пристанище пред погледите на ужасени туристи (ВИДЕО)

Вижте Кайли Дженър без грим и с очила (СНИМКИ)

Клиент буйствал в хотел в Търново Строшил лампа и врата в туристическия обект

Войнска кухня, отбрани блюда и целебни храни показват на фестивала „Вкусът на Средновековието“ в Търново Зрелищното събитие се организира на крепостта Царевец

Бус с нелегални мигранти катастрофира в Одрин, загинаха 10 души (ВИДЕО)

Зеленчуците ще станат по-рядко срещани

Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще станат по-рядко срещани навсякъде на нашата планета, ако не бъдат отгледани по-резистентни видове зеленчуци, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

Повишаването на температурите с 4 градуса Целзий, което е очаквано от учените през 2100 г., в случай че глобалното затопляне продължи със същите темпове, ще намали реколтите със средно 31,5 процента, сочат резултатите от изследване.

С по-топлия въздух и по-малките водни ресурси може да се обясни това намаляване с близо една трета на реколтите от зеленчуци, които са от съществено значение за здравословното хранене. Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия могат да бъдат засегнати.

За да стигнат до тези заключения, учените анализирали резултатите от 174 изследвания за влиянието на околната среда върху реколтите и съдържанието на хранителни вещества в зеленчуците от 1975 г. „За пръв път събрахме всички доказателства за влиянието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците – поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина. – Анализът ни показва, че ако тенденцията се запази, климатичните промени значително ще намалят наличието на тези важни храни по света. Трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие.“

Други изследване фокусира вниманието върху царевицата – най-отглежданата култура на планетата. Големи износители на церевица са САЩ, Бразилия, Аржентина и Украйна. Резултатите показват, че ако температурите се повишат с 4 градуса Целзий до края на този век, вероятността тези четири големи износители на царевица да имат няколко поредни лоши години ще е 86-процентна.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.