На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Зелен бетон се лее под прикритие от битки и протести Владислав Панев свързан със застрояването на „Корал“, Банско, Лозенец и Морската градина

„Труд” продължава с разкритията си за абсурдната ситуация, в която изпада ръководството на политическа партия „Зелените”, след като съпредседателят на формацията Владислав Панев се оказва с подчертан афинитет към строителството по Черноморието. Във вчерашния си брой вестникът разкри как управляван до 2009 г. от Панев инвестиционен фонд е построил два комплекса – един на метри от морето в курорта Св. Константин и Елена и втори в близост до Националния парк „Централен Балкан”. Още по-мащабни строителни проекти, обаче, са привлекли апетита на Панев като инвеститор чрез пет други фонда за имоти: „Прайм Пропърти БГ” АДСИЦ, „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, „Албена инвест холдинг”, „Глобекс Истейт фонд” и „Маунтин Парадайс Инвест”. Във всички тях Панев е акционер чрез дружеството си „Скай управление на активи”.

Да застрояваш „Корал“ и да протестираш срещу себе си – „Прайм Пропърти БГ”

Съпредседателят на ПП „Зелените“ Владислав Панев инвестира в проекти, докато съпартийците му уж протестират срещу тях.
Съпредседателят на ПП „Зелените“ Владислав Панев инвестира в проекти, докато съпартийците му уж протестират срещу тях.

Видно от публичния отчет на финансовата компания на Владислав Панев, съпредседателят на ПП „Зелените” е вложил средства в 282 000 акции на „Прайм Пропърти БГ” през 2009 г., като до ден днешен инвестицията продължава да е актуална.

Парадоксът е, че „Прайм Пропърти” е дружеството зад инвестицията в близост до плажа „Корал”, срещу която ПП „Зелените” протестират яростно вече две години. Става въпрос за парцел от около 40 дка, на който има планове за строеж на ваканционно селище. През 2013 г. ПП „Зелените” започна акция срещу инвестицията, подкрепена от бившия концесионер на плажа Атанас Русев и отразена широко в медиите на кръга „Капитал”.

В крайна сметка излиза, че през цялото време, ПП „Зелените” е протестирала сама срещу себе си, тъй като Панев е един от акционерите във фирмата строител. Проектът „Корал резидентс” не е първият по Черноморието на фонда – през 2007 г. е завършено строителството на The Lighthouse в Свети Влас. Това е отново комплекс от ваканционни имоти с разгъната застроена площ над 10 000 квадратни метра.

Строителство в Банско и Боровец – BREF и „Маунтин Парадайс”

През 2009 г. компанията на Панев придобива 10 000 акции във Фонда за недвижими имоти България (BREF). Компанията е известна повече с една от сградите в „Бизнес парк София”, но в портфолиото й присъстват и сграда в ски курорта Боровец, и голям проект по Черноморието, в близост до Лозенец. В Боровец фондът е построил жилищна сграда „Секвоя 2”, като по последна публична информация продажбите са вървели относително трудно.

В близост до Лозенец е закупен парцел от около 28 дка, като на него е проектирано изграждането на 291 апартамента, два басейна – детски и за възрастни, два ресторанта, търговски и развлекателен център. Видно от визуалните материали, имотът е на първа линия и към момента на покупката е бил вероятно със земеделско предназначение.

Дружеството на Панев е сред учредителите на „Маунтин Парадайс Инвест” АДСИЦ, което от своя страна е от мащабните инвеститори в Банско. Във фонда участват някои от първите строители на комплекси в курортния град, като идеята е да се изкупуват апартаменти за дългосрочно отдаване под наем. „Маунтин Парадайс” става публично-търгувана компания през 2011 г., но бизнес инициативата претърпява провал. Две години по-късно Комисията за финансов надзор отнема лиценза на компанията, като в медиите се разгарят и някои съмнения за коректното управление на финансите и отчитане пред инвеститорите, тъй като до самия си край фондът на хартия е имал пазарна капитализация над 120 млн. лв.

Още бетон по морето в задруга с офшорки – „Глобекс“ и „Албена инвест“

Яростните атаки на ПП „Зелените” срещу офшорния бизнес в България влизат в колизия с интересите на техния съпредседател към партньорства с офшорки. От 2009 до 2017 г. „Скай управление на активи” е инвестирало във фонда „Глобекс Истейт”, който развива строителни проекти основно в София и Созопол. От Търговския регистър е видно, че освен дружеството на Панев, акционер в „Глобекс Истейт” Фонд е „Глобекс Истейт” АД, което от своя страна е било учредено от „Глобекс Риал Истейт Корп – Панама” и „Магнум Пропърти Дивелъпмънт – Белиз”.

Панев не е пропуснал и успеха на най-големия собственик по Черноморието – „Албена” АД. През 2009 г. инвестициите на дружеството му в крупната строително-инвестиционно-туристическа компания са били в 5000 акции, но през годините намаляват до 1200 акции. „Албена” АД притежава над 45 туристически обекта по Черноморието с над 25 000 легла.

Любопитни – ПИБ, ЦКБ и „Химимпорт“

В портфолиото на фонда на Панев през годините се виждат и други повече от любопитни инвестиции. През 2009 г. шефът на ПП „Зелените” влага част от парите си в Първа инвестиционна банка, смятана от партията за основен инвеститор в „неправилни” проекти в Банско. Акциите са продадени по-късно и към днешна дата Панев няма инвестиции в банката. Средствата му, обаче, са съсредоточени в друга банково-инвестиционна група – ЦКБ и „Химимпорт”. Представители на ПП „Зелените” не са пестили критиките си и срещу Централна кооперативна банка, цитирайки грами със съмнителна истинност на бивш американски посланик. Най-големият куриоз, обаче, е с устойчивия интерес на Панев към „Химимпорт” – непряк инвеститор в спорния проект за мащабно строителство в крайбрежната зона на Варна, част от проекта „Алея първа”. ПП „Зелените” е сред основните противници на проекта вече повече от седем години.

Парадокс – Панев е правил пари от всичко, срещу което партията му е работила

Ако направим списък с каузите на ПП „Зелените” и проектите, срещу които партията е заставала, и срещу тях наложим списъка с инвестиции на председателя им Владислав Панев, ще видим почти пълно съвпадение.
Проектът зад плажа Корал, мащабният комплекс в морската градина във Варна, ваканционни комплекси в Банско и Боровец, къщи на метри от Националния парк „Централен Балкан”, курортни селища на първа линия на морето сред дюни и пясък, офшорни строителни проекти и какво ли не още – шефът на партията през годините е влагал своите и на клиентите си средства именно там, където партията му е водила най-свирепи и най-съмнителни битки.

Видно е, че ПП „Зелените” е изпразнена откъм идеология и няма нищо общо с истинската защита на околната среда в България.

Спуснатият им за шеф Владислав Панев пък е неопровержимо доказателство, че покрай присъединяването си към корпоративната коалиция „Да, България” „Зелените” се превръщат в откровено платен отряд за протести и политически натиск.

Какво е бъдещето на зелената партия в България и докъде ще стигнат абсурдите и лицемерието в нея, можем само да гадаем.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

  1. Нормално. Нищо у нас не е това, което трябва да бъде. И зелените такива – крупни инвеститори и викачи едновременно. Няколко души направиха думите природозащитник и еколог гнусни и срамни, не ги е срам!!! Да ходят да обират мръсотиите на есен на Карадере, вместо да строят „под прикритие“, изнудвачи!

  2. Хахахааа! Баси боклуците, заклевам се!

  3. Какво лицемерие от страна на поредните професионални протестъри. Като ще взимаш пари за протести поне не инвестирай в сделки, които според теб са скандални. Съвсем друг е въпросът, че всички сделки срещу, които „зелените“ протестират и скачат са хубави за икономиката и искат да подобрят нещо в скапаната държава, но зелените клакьори защитават спонсорите си, а не държавните интереси.

  4. Зелените лепнаха името „спорни“ на доста нормални и полезни за икономиката и туризма ни проекти, а се оказва, че участват в тях. Не ги е срам!

  5. Това не го очаквах. Знам, че си имат собствени интереси и затова протестират, но чак такива проекти да са замислили, тия зелените ще се окажат доста големи престъпници

  6. А такааааа, това е доста интересничко! Струи такава любов към природата и безкористност, че направо да се просълзи човек!

  7. Определено проверката, която назначи министъра на екологията има своя смисъл и ще покаже доста други подобни съмнителни практики при проектите на Зелените.

  8. А дали зад бизнес интересите на Владислав Панев не наднича олигархичното лице на Иво Прокопиев?!?

  9. Чак сега разбрах защо „зелените“ са толкова активни в протестите срещу Банско например, а в същото време не са казали нищо срещу презастрояването и масовата горска сеч в Пампорово на Цветелина Бориславова!

  10. И отново доказателство колко са продажни и нагли тия хора!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.